Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Президентът даде да се разбере, че няма намерение да отстрани шефа на ДАНС

Румен Радев обяви, че в сглобката са се стиснали в името на оцеляването

OFFNews 06 ноември 2023 в 10:49 4353 13

Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Тези избори са сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация. В сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на кръгла маса, посветена на възможностите за модернизация на Българската армия чрез прилагане на достъпни иновативни технологии.

"На тези избори българите масово ги загърбиха. Това трябва масово да ни тревожи. Местната власт ще трябва да се справи с последствията от ниската избирателна активност, която неизбежно влече и понижена легитимност", допълни Радев.

Държавният глава поясни, че ще се запознае с мотивите за предсрочното освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Неговата оставка бе поискана от премиера Николай Денков, след като Тончев отказа да се раздели със заместника си Деньо Денев - автор на изтеклата точно преди изборите справка, довела до отмяна на машинния вот на първия тур.

"Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в "онзи запис", те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него", заяви Радев.

Той добави, че е чул внимателно изявлението на премиера Денков от петък вечерта и допълни, че в закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на ДАНС и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя.

"По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването. Не мисля, че трябва да се използват изборите за някакъв сценарий, за да има нова поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият в записа", посочи още Румен Радев.

По думите му представените от Николай Денков мотиви по-скоро оставят впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото го е спазил. Правителството и Денков трябвало да насочат внимание преди всичко към действията на собствения си зам.-министър на електронното управление, откъдето всъщност тръгва "саботажа на изборния процес".

Президентът определи няколко неща в изявлението на Денков като смущаващи, например това, че ДАНС трябва да му представи изпреварваща информация за готвени протести.

"Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи социални искания и протести. Фактът, пак от изказването на министър председателя, че ДАНС е трябвало предварително да съгласува доклада за документирано нарушение от заместник министъра на електронното управление. Това означава ли, че министър председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите. Според мен ДАНС трябва да предоставя обективна информация, независимо дали на някой няма да му хареса", изтъкна още Радев.

И допълни: 

"Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са един, трима или седемдесет накуп - това се приема като абсолютна чиста монета, като истина с безрезервно доверие. Но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия. Хайде да си уточнят стандартите, те трябва да бъдат обективни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

13

alfakentavur

06.11 2023 в 15:10

Слугите на рашисткото посолство - в случая орк-ер и Резидента нещо се оплакват от друго посолство :D

-1650

12

ob1

06.11 2023 в 13:16

Мисли бе, как да не мисли... то и един друг тиквеник мислеше за България като за 16та реСпублика

345

11

Джендо Джедев

06.11 2023 в 13:13

Я, ордьовърът бил жив! :D И цвъкнал поредната си тъпотия. Ама забравил да си цвъкне три плюсчета. Молодец!

606

10

order

06.11 2023 в 12:26

Ами мисли за България и спира въпроса с АЛА БАЛА и такойто от посолствоТо!!!

-529

9

6екеr4о

06.11 2023 в 11:50

Мисля, че е крайно време да престанем да наричаме пРезидентина Рундьо "държавен глава"!?

По Конституция той е "президент" тире "председател", толкова им беше акъла на комунделите в т. нар. "Велико" народно събрание...

Както за Путлер всички нормални медии пишат, че е "издирван от международния съд в Хага за системно отвличане на деца от Украйна", така и на преЦедателя, требва да му се вика пРезидентин!

2099

8

Mateevk

06.11 2023 в 11:50

Не се терзайте толкова, защото и по-лошо може да има. Не стихват възклицанията по повод представянето на Григорова на кметските избори и някои вече се размечтаха да я видят като следващ президент на България! Ако дотам я докараме, ще се изнеса с 200 от тази държава, каквато според някои нямало.

4638

7

Того

06.11 2023 в 11:38

Срам ме е от българският президент.

345

6

Джендо Джедев

06.11 2023 в 11:28

"Румен Радев обяви, че в сглобката са се стиснали в името на оцеляването"

А Мунчо се е олабил халката и се е намазал с вазелин. Също в името на оцеляването.

723

5

user4eto

06.11 2023 в 11:26

Някой да му даде да се разбере, че не той решава.
Шефа на тая корумпирана структура е на пряко подчинение на министър председателя.

10298

4

AntiZ

06.11 2023 в 11:20

IT, конгнитивен дисонанс се нарича проблемът на плешивеца на снимката. Когато се афишираш пред европейците като атлантик, същевременно прокарваш кремълски опорки, службите били на министерски съвет, пък той ги назначавал..То май цялата ни държава боледува от нещо такова.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews