Разделяй и владей: Ротацията и регулаторите чупят малката коалиция

До часове става ясно кой ще бъде следващият шеф на НС. ПП-ДБ спорят до последно за Атанасов и Минчев

Йорданка Веселинова 11 януари 2024 в 15:07 5752 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ

До ротацията в "некоалицията" остават по-малко от три месеца. Точно на 6 март премиерът Николай Денков следва да подаде оставка. До края на месеца неговото място трябва да заеме Мария Габриел. Очаква се и смяна на министри, като конкретните имена все още се пазят в тайна.

В момента обаче този въпрос е оставен на заден план, преди него стои попълването на регулаторите, а това роди и нов казус, който скара малката коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Раздорът дойде след коледните празници, когато "сглобката" обсъждаше номинациите за конституционни съдии. До края на януари парламентарната квота от двама души трябва да бъде попълнена, като според разпределението един трябва да е на ПП-ДБ и един на ГЕРБ-СДС. Неформално се знаеше, че формацията на Борисов ще номинира Десислава Атанасова, като това бе потвърдено днес от Бойко Борисов. 

В ПП-ДБ обаче има напрежение. Там кандидатурите бяха няколко, като сред тях бе и лидерът на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Кандидатурата му не се радва на особена подкрепа, като в крайна сметка той предлага да заеме поста на ротационен председател на Народното събрание, измествайки Никола Минчев, който трябваше да замени Росен Желязков при ротацията на премиерите. За конституционен съдия вчера ПП-ДБ издигна Борислав Белазелков.

Като компенсация на Минчев е предложен пост в Европейския парламент и възможността да поведе листата на ПП-ДБ на предстоящите евроизбори.

По информация на OFFNews в момента текат последните часове за вземане на това решение. Очаква се до утре групата на ПП да реши дали да подкрепи Атанас Атанасов за ротационен председател на НС. Мненията в редиците на ПП са отрицателни, като масово депутатите на Петков и Василев държат на Минчев, който според вътрешно проучване е и най-харесваният депутат в ПП. Друга възможност, която се обсъжда в партията, е Минчев да стане председател на НС, а ако поведе листата за евроизборите, то чак в края на пролетта да бъде заменен от Атанасов.

По информация на OFFNews депутатите от "Зелено движение" и "Да, България" харесват повече Никола Минчев, но поради коалиционното им споразумение с ДСБ ще подкрепят Атанас Атанасов за поста.

Кабинетът "Габриел" и смяната на министри

По информация на OFFNews този разговор ще бъде отложен до попълването на регулаторите. Представители от сглобката заявяват, че има риск правителството да падне, ако преговорите се водят паралелно, поради което е взето и решението разговорите за министерски кресла да се водят в началото на март. 

До момента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публично е заявявал, че има забележки към работата на 7-8 министри и вероятно те ще бъдат сменени. Очаква се "сглобката" да оцени всички министри, като тези, които не са постигнали очакваните резултати, да бъдат сменени.

В поредица от изказвания на Бойко Борисов и Делян Пеевски до момента критики има към министъра на спорта Димитър Илиев, на отбраната - Тодор Тагарев, на здравеопазването - Христо Хинков, на регионалното развитие - Андрей Цеков, както и към министъра на енергетиката - Румен Радев. Дали те ще бъдат сменени, ще стане ясно най-късно в средата на март. В днешното си изказване Борисов заяви, че Денков и Габриел тепърва ще водят разговорите за министерските кресла. Той обаче и днес атакува спортния министър Димитър Илиев и припомни, че в спортното министерство има корупционен скандал.

Възможността Асен Василев да стане вицепремиер, а Денков да има "специален статут на ротационен премиер", отпада. В крайна сметка днес Борисов каза, че според споразумението между двете партии има двама премиери - Денков и Габриел, които ще се ротират. Представители от ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря, твърдят, че лансирането на възможността Асен Василев да стане вицепремиер цели за скара партньорите в малката коалиция. Източниците на OFFNews обвързват тази тема и номинациите за шеф на парламента като капан и опит да се вклини напрежение между ПП и ДБ.

Какво правим с регулаторите

Лансираният преди месец механизъм за попълване на регулаторите изобщо не е създаден, научи OFFNews. Инициативата за създаването на такъв бе представена след скандала в НЗОК и решението на ГЕРБ и ПП-ДБ да оттеглят председателя и зам.-председателя до изработването на такъв механизъм, гарантиращ политически неутрални номинации и излъчването на експерти.

Идеята за политическа неутралност явно вече не се радва на особена подкрепа, тъй като по-рано днес ГЕРБ издигна председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за конституционен съдия. 

Нагласите в сглобката са до края на януари да бъде попълнен единствено Конституционният съд, а попълването на останалите регулатори да се случи през февруари и да приключи до ротацията.

Народното събрание ще трябва да започне с назначаването на ръководства на 16 регулатора с изтекъл мандат. Сред тях са КЕВР, НОИ и антикорупционната комисия. Около 80 души трябва да бъдат подменени, като някои мандати са изтекли още преди 3-4 години. Сред спешните назначения са още петимата членове на Висшия съдебен съвет, шестимата във Висшия прокурорски съвет, попълването на Инспектората, НЗОК, КЗК и КФН.

ДПС ще предлага свои кадри за регулаторите. Участието им при попълването на квотите бе заложено и с промените в Конституцията, с които бе заложено, че са нужни поне 160 гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки