Румяна Тодорова напуска шефския пост в НЗОК, вероятно временно

Нели Чолашка 09 декември 2013 в 17:25 3148 3

Румана Тодорова най-вероятно ще оглави НЗОК.
Румана Тодорова най-вероятно ще оглави НЗОК.

 

Промени в Закона за здравното осигуряване предвиждат изборът на шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да става чрез конкурс, а не да бъде избиран от парламента.

Законопроектът е внесен от депутати от БСП и ДПС и се очаква утре да бъде гласуван на първо четене, след като днес беше обсъден в пленарна зала.

Текстовете предвиждат настоящият управител на НЗОК - Румяна Тородова, да освободи поста от деня на влизане в сила на закона.

Възможно е конкурсът да бъде организиран така, че тя да заеме отново поста. Той ще бъде организиран от Управителния съвет, а до провеждането му ще има временно изпълняващ длъжността.

ГЕРБ въведе през 2010 г. избора на шеф на касата от парламента и го произведе в управител. Целта беше да махнат от поста Румяна Тодорова и да сложат свой човек начело на НЗОК.

Предлагат се промени в системата на органите на управление на НЗОК.

Сега съществува двустепенна система на управление - Надзорен съвет и управител.

С промените се  предлага система да включва - Събрание на представителите, Контролен съвет, Управителен съвет и директор.

"Тригодишната практика по прилагането на двустепенната система на управление на НЗОК показа, че тя ограничава правото на представителност на преките участници в системата на здравното осигуряване и води до липсата на прозрачност при вземането на решения за разходването на средствата, набрани от здравноосигурителните вноски на всички български граждани”, каза Емил Райнов от БСП, който е сред вносителите на промените.

По думите му с промените се цели възстановяване на обществения характер на здравната каса. 

Друго предложение е служителите в Централното управление на НЗОК и в РЗОК вече няма да са държавни служители.

Самите служители на касата не искат да са държавни служители, обясни Нигяр Джафер, шеф на парламентарната здравна комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!