Сесия на ООН: България участва в три работни групи за Украйна

OFFNews 19 септември 2023 в 07:58 872 0

Мария Габриел

Снимка БГНЕС

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи

България ще участва в 3 работни групи по формулата за мир на Украйна. Това обяви от Ню Йорк вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след среща с първите дипломати на страните от ЕС в рамките на Общото събрание на ООН.

Мария Габриел обсъжда и с европейските си колеги серията от мерки, които Украйна трябва да предприеме за износа на зърно, които да отговорят на недоволството на фермерите, съобщи БНТ.

Лицензиране на износа за срок от 30 дни, за да няма пренасищане с украинско зърно, ежедневна информация - предвиждат мерките, които Украйна трябва да предприеме. Пред външните министри от ЕС Мария Габриел е подчертала решението на страната ни да отмени забраната за внос на украинско зърно.

И на този етап е много ясно, че ние сме част от държавите, взели правилно решение, много тежко решение. Но сега е въпрос на национална позиция да си отстояваме интереса с възможността, която е дадена чрез механизми, чрез контролни мерки България заедно с Европейската комисия да си отстояваме интереса докрай, заяви тя.

„Сигурността и стабилността на Черно море са сериозно засегнати от военната агресия на Русия срещу Украйна. Влошаването на средата за сигурност в региона е въпрос на все по-голяма загриженост и касае сигурността на цялата евроатлантическа общност", каза още вицепремиерът.

Габриел акцентира върху руските дезинформационни кампании и хибридни атаки срещу ЕС.

„Европейският съюз трябва да бъде по-активен в усилията за противодействие на хибридните атаки и дезинформацията, със специален акцент върху злонамереното влияние", заяви тя и подчерта важността на присъединяването на България към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи, съобщават от Външното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови