Шефът на Фронтекс с категорична подкрепа за България в Шенген и по суша

Договорено е трикратно увеличение на присъствието на служители на агенцията по българо-турската граница

OFFNews 28 февруари 2024 в 20:17 1010 0

Ханс Лейтенс и Калин Николов

Снимка МВР

Ханс Лейтенс и Калин Николов

България може да разчита на пълната подкрепа на агенцията за засилване на граничния контрол, за подобряване на процедурите по връщане, както и за ограничаване на вторичните движения в рамките на Европейския съюз. Това заяви изпълнителният директор на "Фронтекс" (агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана) Ханс Лейтенс и подчерта категоричната подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Днес се проведе работна среща на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с Ханс Лейтенс в рамките на визитата му по покана от българска страна.

Договорено е трикратно увеличение на присъствието на служители на "Фронтекс" по българо-турската граница. Така ще се осигури високо ниво на охрана на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на ЕС, посочват от министерството.

Програмата на посещението на изпълнителния директор на Фронтекс продължава утре с визита на ГКПП „Капитан Андреево" и „зелена граница". На място Калин Стоянов ще запознае Ханс Лейтенс с мерките за охрана на външната граница на ЕС. Същия ден двамата ще присъстват и на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово, чиято дейност бе възстановена със заповед на вътрешния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки