Ще се замеряме с комисии: ГЕРБ предлага НС да разследва и корупция по времето на кабинета 'Петков'

OFFNews 29 март 2024 в 12:09 3845 5

Снимка БГНЕС

Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Даниела Сачева

"Ако ще се замеряме с комисии" - с тези думи Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС обяви на извънреден брифинг в парламента, че парламентарната ѝ група ще инициира създаването на временна комисия в НС, която да разследва корупция по времето на кабинета "Петков".

Тя се аргументира с изнесените пред "Свободна Европа" данни от българския разследващ журналист Христо Грозев във връзка с военната помощ за Украйна и оръжейните поръчки от първата година на войната, когато премиер бе Кирил Петков, а продажбата на оръжия минаваше през Корнелия Нинова - тогава министър на икономиката и индустрията. По-късно международни издания като "Ди Велт" определиха българската военна помощ като ключова за Украйна, докато БСП и Нинова повтаряха тезата за "нито един патрон за Украйна".

Инициативата на ГЕРБ-СДС за атака срещу доскорошните им партньори е в отговор на проекторешението на ПП-ДБ за създаване на комисия за Балкански поток. В отговор на въпрос на OFFNews Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на тази комисия.

Зам.-председателката на ГЕРБ и енергиен министър от времето на подписването на пътната карта за Балкански поток Теменужка Петкова определи повдигането на темата днес като "жалки брътвежи на едни безсилни хора", които винаги, когато нямат какво да кажат, повдигат темата за пътната карта. Петкова отрече темата за инициирането на такава комисия да е присъствала в хода на преговорите за кабинет.

"Тази тема буквално бе поставена в последния ден, когато стана ясно, че всичко свързано с преговорите се проваля", каза тя и добави, че в последния ден темата е вкарана за да бъдат изнудвани ГЕРБ-СДС.

Петкова обаче си противоречи, тъй като на 20 март в ефира на БНТ тя заяви, че темата за "Турски поток" е била обсъждана, но ГЕРБ не се притеснявали и биха подкрепили не една, а дори четири комисии по темата.

Петкова каза още, Пътната карта не била нищо повече от подписана от нея паметна бележка от среща, която била предоставена на ПП-ДБ от ДАНС. Тя обаче заяви, че документът не бил гласуван в зала, защото нямало да остане време за законодателна дейност.

На свой ред Томислав Дончев каза, че разходите по проекта били само 2,6 млрд. лв., а приходите до момента са 1,7 млрд. лв. По думите му мащабни проекти като този се изплащал за 15 г., докато Балкански поток щял да е изплатен за 5 г. Той добави, че била опорка тезата, че заради Балкански поток започнала войната в Украйна, тъй като транзитът през страната не бил спирал.

"Това е жалък опит парламентът да се използва за предизборни цели... Да си дадем сметка, че ние не бива да докарваме НС в Съдебен спор, в имитация на правосъдие", добави той.

Даниел Митов на свой ред заяви, че заради остра липса на политически послания ПП-ДБ рециклират стари теми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

29.03 2024 в 22:08

Избори все пак, трябва с лупа да се търси купа сено за иглата...

75

4

230 млрд баксов

29.03 2024 в 13:39

Колкото повече комисии за корупция има, толкова по-добре!

1000

3

Gavrilov

29.03 2024 в 13:12

Теменужето вместо да иде в някоя бакалия да изкара два лева с честен труд седнала да реве за комисии.
Какво ще разследваме Теменуже? Вашите схеми, заради които държавата щяхте да запалите само и само да падне правителството на Петков - какво, че не са успяли да ви ги спрат ли?

4038

2

Moirae

29.03 2024 в 13:06

Нали се сещате как отвръща кремъл, като го обвинят за нещо. Веднага вадят огледолото и обвиняват в същото. Пътната карта обаче е налице, а тези не спряха да се излагат.

9347

1

Анализи

29.03 2024 в 13:02

Е нали уж гербаджиите бяха евроатлантици, за Украйна. Пълна шизофрения.
 
X

Да помогнем на украинските деца!