Според Лорер ГЕРБ и ДПС са ''станали за смях'' покрай обратите в позицията си за Лукойл

От Лукойл са свикнали, че България трябва да прави изключения за тях, коментира депутатът от ПП-ДБ

OFFNews 24 октомври 2023 в 16:17 2221 1

Даниел Лорер

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Даниел Лорер

Според депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" Даниел Лорер ГЕРБ и ДПС са "станали за смях" покрай обратите в позицията си относно нефтената рафинерия в Бургас "Лукойл Нефтохим".

Вчера след среща между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, на която се обсъди евентуален отказ от дерогацията за внос и преработка на руски петрол у нас, санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски обяви, че в петък ще има извънредно пленарно заседание, на което ще се разгледа президентското вето върху Закона за енергетиката. Причината ГЕРБ и ДПС да искат извънредно заседание са сблъсъците в позициите на "некоалицията" по отношение на рафинерията на "Лукойл" в Бургас. От ГЕРБ твърдят, че благодарение на объркано гласуване компанията е получила 100% монопол при съхранението на горивата в България. ГЕРБ и ДПС настояват "Лукойл" да плати невнесените си данъци и твърдят, че с тези средства могат да се раздват по 73 стотинки компенсация на литър гориво на шофьорите.

Борисов: Дадохме монопол на Лукойл, защото не знаем какво гласуваме

По-рано днес от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) призоваха председателят на Народното събрание Росен Желязков да не свиква извънредно заседание. По-късно пред БНР Даниел Лорер коментира, че това е защото според ПП-ДБ парламентарната трибуна ще се използва за предизборна пропаганда на фона на предстоящия местен вот на 29 октомври.

Днес Лорер коментира, че заявките на "Лукойл" как ще си плащат дължимите данъци са "доста смешни". По думите му всяка друга компания би била подложена на много сериозни разследвания, ако направи подобно изявление. Според него "Лукойл" са свикнали, че България трябва да прави изключения за тях.

"Станахме свидетели на един предизборен абсурд в последните дни. ГЕРБ и ДПС станаха за смях, защото преди две седмици те бяха съгласни дерогацията за внос на руски нефт в "Лукойл" да продължи още 9 месеца. Онзи ден заявиха, че трябва да е само 1 седмица, а сега отново победоносно заявиха, че е ОК това да бъде 9 месеца, стига те да си плащат данъците и таксите", заяви пред БНР Лорер.

Той е на мнение, че е възможно "Лукойл" да е намирала "вратички в закона", така че да избягва плащането на данъци. Депутатът посочи, че пред около 2 седмици Народното събрание е гласувало промени в Закона за енергетиката, с които за пореден път е увеличило данъците, които нефтената рафинерия трябва да внася.

Даниел Лорер обясни, че за първи път е бил разписан прецизен график за това, че "Лукойл" трябва месечно да се отказва от руския нефт и да докладва на държавата, че го прави. Според депутата от ПП-ДБ Националната агенция за приходите (НАП) и "Митници" трябва да бъдат отговорни за това "Лукойл" да покрива задълженията си, а не парламентът.

Бившият министър на иновациите е на мнение, че "Лукойл" отдавна е трябвало да бъде санкционирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки