Според Радан Кънев няма опасност от конституционна криза, 'Радев има предостатъчен избор за служебен премиер'

OFFNews 28 март 2024 в 17:56 1957 0

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Радан Кънев

Според евродепутата Радан Кънев управителят на БНБ Димитър Радев може да бъде служебен премиер, а промените в Конституцията няма да доведат до конституционна криза, защото президентът има предостатъчен избор. По- рано днес управителят на БНБ заяви, че "няма да бъде далновидно БНБ да се въвлече в политическия процес". 

"Конституционната промяна няма да доведе до проблем, има предостатъчен избор. Много по-добре е да има определни баланси. Предишният вариант очертаваше съсредоточаване на властта в президентската институция. Чудесно може да бъде премиер (служебен-б.р) Главчев. "Този не може, онзи не може" само създава усещането за криза", заяви Радан Кънев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Според него от финансова гледна точка изборите трябва да бъдат 2 в 1, но "това са много различни избори и водят към различни решения и различни приоритети".

"Аз гарантирам, че няма да допусна дебатът за Европейския парламент да бъде засенчен от дебат за националната политика", каза Кънев.

По думите му на 9 юни не се провеждат и свършват евроизборите, тогава започва процесът след евроизборите, който определя в каква посока ще тръгне ЕП в следващите пет години, а в този момент "България ще се намира във вихъра на хаоса". Евродепутатът сподели, че няма обяснение защо преговорите са се провалили, но има политически факти- "ГЕРБ пожела избори и си ги получи".

"Оттук нататък е важно какво ще напправим ние като общество, но на 9 юни ще се сложат основните приоритети на масата на европейско ниво от ключов интерес за българите- миграция, европейската индустриална политика и други. Със сигурност българското присъствие в ЕП ще бъде много важно", смята Радан Кънев.

Според него няма гаранция, че в следващия парламент ще има мнозинство за реформи и българските граждани ще направят избора си накъде да тръгне България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!