Страхил Ангелов: У нас много трудно се подават оставки

Нели Чолашка 24 септември 2014 в 14:39 3758 7

Страхил Ангелов

Страхил Ангелов беше депутат от БСП в 42-то Народно събрание. В листите на "БСП лява коалиция" за предстоящите парламентарни избори на 5 октомври е номер 14 в 23-ти МИР. Той има шанс да влезе в парламента, ако избирателите в този избирателен район гласуват преференциално за него - 22/14.

Промени ли се нещо в БСП със смяната на лидера на партията?

Избирането на Михаил Миков съвпадна да голяма степен с предсрочните парламентарни избори. Аз мисля, че промяната ще я видим след изборите. За този кратък период от време Миков няма възможност да прави много резки движения. 

Според вас той ли беше най-добрата кандидатура?

Времето ще покаже. По-скоро съм положително настроен към Миахил Миков, мисля, че той има потенциал да се справи. Имаше и кандидати, които не са толкова близки с партията и не знаят как тя функционира. Не може да не си бил поне една година партиен секретар и да искаш да станеш председател на партията. Може да се окаже, че Миков е бил най-подходящата кандидатура. Такава в крайна сметка беше волята на кандидатите на конгреса. 

Какво друго, освен лидерът, трябва да се промени в БСП.

Не трябва да има само персонални промени. нужни са и функционални промени - и в организационен план, и идеологически. Идеологията е най-голямата ни слабост, защото по принцип българският народ е беден народ и би трябвало да е ляв. Обаче в този си вид БСП не успява да бъда изразител и поборник за хората на труда. 

Какви конкретни промени предлагате?

Един много красноречив пример е каква политика ние провеждаме в държавните дружества и държавните предприятия. Това е много важно за една социалистическа партия. Според мен една социалистическа партия трябва да работи в посока да има повече роля държавата. Ние винаги трябва да работим за укрепването на държавните предприятия. Оттам може да тръгне повишаването на стандарта. Едно държавно дружество, ако се управлява добре, хората биха могли да получават близки до европейските заплати.

Ние трябва да се борим тези държавни дружества да бъдат еталон. Много трудно се провежда лява политика в една държава, в която до голяма степен е маргинализирана и като икономика и като обществени взаимоотношения. Всичко това е следствие от този неолиберален курс, който се провежда в България вече две десетилетия.

Структурата на партията трябва ли да се промени?

Според мен трябва да се започне с промени в избирателната ни система. Мисля, че начинът, по който се редят листите, трябва да става по друг начин. Листите трябва да са имена, подредени по азбучен ред, и по висшегласие да влезе този с най-много преференциален вот. 

Председателят на партията според мен трябва да се избира от Националния съвет и да бъде отговорен пред Националния съвет, а не да се избира от делегатите на конгреса, защото после виждаме, че някои хора трудно се решават да си тръгнат.

Това в България е голям проблем, той не е само за БСП. Тук никой не си готви приемник, никой не си готви наследник, защото всеки, попаднал на даден пост, смята, че вечно ще е там. След мен и потоп, това е принципът. Много трудно се подават оставки в България. И това исторически е така, не е от вчера. Не трябва да е така, на обществени постове не бива хората да се вкопчват така.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews