Тагарев: България ще бъде компенсирана с между 50-55% от това, което ще изпрати на Украйна

Ружа Райчева 29 юни 2023 в 12:21 3219 1

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тодор Тагарев

България очаква да бъде компенсирана с 50-55% от това, което ще изпрати като втори транш военна помощ за Украйна. Държавата няма да изпраща български войници в Украйна. Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че е работил за украинското министерство на отбраната, но че не е получвал пари за това. 

Това стана по време на изслушване на министъра в Народното събрание, поискано от БСП. Причината - подготвяният от България втори транш военна помощ за Украйна. Министерство на отбраната (МО) предвижда да изпрати изделия с изтичащ срок, на които ще се наложи утилизация и ще трябва да се подменят с нови стандарти за НАТО.

По време на изслушването независимият депутат Радостин Василев попита Тагарев дали действително е работил за министерството на отбраната на Украйна, както се твърди в медийни публикации. Тагарев потвърди, че е работил като съветник на министерството на отбраната на Украйна между 2005-2011 г. "За тази си работа от украинска страна не съм получил и една гривна, нито еквивалент в друга валута!", увери той.

Борислав Гуцанов от БСП поиска да знае украински санитари или български санитари ще се обучават на фронта. Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) го обвини, че именно с подписа на БСП са били изпратени оръжия на Украйна през миналата година. Той каза, че щом БСП не искат да закриват заседанието, значи искат "да популистват". 

Пред депутатите Тагарев заяви, че МО не участва в две от направленията на помощта, която ЕС ще прати на Украйна, тъй като не произвежда съответните боеприпаси. България обаче може да участва в третото направление, тъй като е установено, че 15 фирми от европейската индустрия имат капацитет за производството на 155 мм боеприпаси, включително и в България. 

Тагарев подчерта, че чрез изпращането на втория транш военна помощ България ще демонстрира "коректна подкрепа" на новата секторна политика на ЕС, която в дългосрочен план цели да укрепи отбраната на съюза. По думите му се осигурява допълнителна възможност за страната ни чрез програмите за модернизиране, както и че държавата ще получи достъп до финансовите стимули за производителите в държавите членки.

Министърът на отбраната изтъкна, че заделеният от ЕС бюджет за целта е 500 млн. евро до средата на 2025 г. и че тези средства могат да се ползват за модернизация на армията и създаване на нови предприятия в България. 

По въпроса за военните санитари той напомни, че с решението на парламента от миналата година за изпращането на първия транш военна помощ е било решено 60 медицински лица от Украйна да участват в обучение в България. Става дума за до 15 лица от Въоръжените сили на Украйна на месец. Предвидено е обучението да се провежда във Военномедицинска академия (ВМА). Центърът вече е изграден във ВМА с помощта на САЩ и има капацитет да поеме обучението на бойните санитари за нуждите на Украйна, обясни Тодор Тагарев. 

Финансираните на тази помощ става с фондове извън стандартния бюджет на ЕС - държавите членки дават вноски под 0,5%. Страните които дават помощ на Украйна получават компенсация. За първия транш военна помощ България ще бъде компенсирана между 55-59%. 

Тагарев поясни, че предоставената от България помощ на Украйна за униформи и бинтове е на цена около 330 000 лева. 

След края на днешното заседание в кулоарите Тагарев коментира, че процедурата тече и че Министерски съвет ще вземе решението за втория транш военна помощ за Украйна.Възможно е България да бъде компенсирана десеторно, каза той. Тагарев добави, че инициативата е много полезна за България, защото ще доведе до инвестиции и нови работни места. Той нарече ситуацията “win-win”.

В края на март европейските лидери одобриха план за изпращане на 1 млн. артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, финансирани от европейската инициатива за мир. На 21 юни Тагарев съобщи, че България подготвя втори транш военна помощ за Украйна, който по обем е сравним с първия пакет по решението на Народното събрание от миналата година. На 23 юни Министерски съвет одобри предложението на Тагарев. На този фон президентът Румен Радев все така поддържа тезата, че България не бива да изпраща военна помощ на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Зла свекърва

29.06 2023 в 18:56

Най-накрая имаме адекватен министър на отбраната. Толкова години изгубихме в безвремие и вътрешно саботиране на превъоръжаването на българската армия по натовски стандарти.
Може да е късно, но все пак по-добре, че започна. Успех му желая.
Който иска, да изслуша негови интервюта в предаването на Асен Генов - "Контракоментар". Ще остане приятно изненадан.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика