'Теоретичен шанс за кабинет'. Лидерската среща крие, че мандатът е изначално провален

Йорданка Веселинова 18 януари 2023 в 12:57 1533 0

Архив

Снимка БТА/Ники Матанов

Корнелия Нинова

Ден след като ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да подкрепят кабинет на БСП, "Продължаваме промяната" намекнаха за това и така шансовете за редовно правителство се изпариха, в парламента все по-явно се заговори за предстоящите предсрочни избори - пети за последните две години.

Днес от "Демократична България" заявиха, че различията с БСП са твърде големи, а шансът за редовен кабинет в 48-ото НС е   "изключително малък и по-скоро теоретичен".

"Ние с БСП имаме не просто различия, а разширяващи се различия", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента. 

Той изтъкна, че противоречията между ДБ и БСП са свързани най-вече с икономическата политика на страната, както и със сигурността. Иванов добави, че Иван Ченчев не може да произнесе, че Русия е агресор, а Нинова - че нямало шанс да влезем в еврозоната на 1 януари 2024. Той смята, че заради подобни позиции шансовете ДБ да подкрепи такова правителство намаляват.

"Като гледам ситуацията, освен какво мислим ние, отиваме на избори. И поведението на политическите сили го показва".

Той е на мнение, че лансираната от БСП лидерска среща е по-скоро "пиар и опаковка, за да се прикрие, че мандатът е изначално обречен".

"Ако някой искаше да има правителство, трябваше друго да се случи", заключи той.

Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков заявиха на брифинг, че ще изчакат първо решението на левицата, а след това ще коментират мандата. Те са на мнение, че все още има шанс за кабинет. Петков и Василев отчетоха, че мандатите се променят, но не и приоритетите пред страната. В отговор на въпрос на OFFNews дали поставеното от ПП условие за съдебна реформа и последователния ѝ бойкот от БСП - първо с реформата в КПКОНПИ, а след това и с механизма за разследване на главния прокурор, означава, че няма да подкрепят третия мандат, Кирил Петков заяви:

"Антикорупционната политика и разследването на главния прокурор са основополагащи за ПП. Това, което видяхме миналата седмица, ни притесни, защото дебата за това кой ще разследва главния прокурор приключи в 20:30 ч. с гласуване на всички политически сили, освен ПП и ДБ... Знаем, че правна комисия може да работи и посред нощите, когато говорим за хартиена бюлетина. Затова се надяваме дебатът да продължи тази седмица. Ако имаме една много важна тема, то това е как правосъдната система да заработи и как да няма никой в България, който е без контрол и може да прави, каквото си поиска, както в момента е главният прокурор."

Иван Ченчев от БСП отказа коментар преди да мине заседанието на Националния съвет на левицата. По-късно днес социалистите ще решат с кои парламентарни групи ще преговарят за третия мандат. Ченчев заяви, че левицата ще подходи сериозно и отговорно с мандата, но не даде категоричен отговор дали ще го задържат до приемането на важните закони.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев смята, че още има шанс за редовен кабинет и партиите следва да постъпят отговорно. Той обаче заяви, че партията е готова за избори.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че очаква лидерска среща и ако има такава - то те ще отидат. Той повтори, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи кабинет на БСП.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че биха отишли на среща с БСП. Той заяви, че биха подкрепили мандат на левицата в замяна на подкрепа за политиките им. Той визира референдума за запазването на българския лев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews