Вътев за протеста на земеделците: Нужен е нормален диалог и нормално мислене

Кирил Вътев обясни, че Министерството на земеделието е изплатило всичко, което трябва

OFFNews 23 ноември 2023 в 18:00 801 2

Кирил Вътев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев

Нужен е нормален диалог, но е нужно от двете страни да има нормално мислене. Амбициран съм да не подавам оставка.

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по повод днешния протест на земеделците, на който му бе поискана оставката. 

"Повече от 3 месеца обясняваме, че това положение е унизително и катастрофално. Ние искаме да даваме на нашите работници заплати като на запад, но как да ги калкулираме при тези приходи, когато на една крава разходите са 10 000 лева, а приходите са 5000 лв. Министърът ни кара да направим по-ефективно производство, а за да имаш повече мляко, имаш повече разходи", каза по-рано днес Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), цитиран от БТА. 

Исканията на протестиращите са незабавно изплащане на парите по "де минимис" и украинската помощ, връщане на старите ставки, които са намалени.

Вътев обаче обясни, че министерството е изплатило всичко, което трябва.

"Проблемът е, че петима души искат да нарушим регламента на Европейския съюз. Ние не можем да нарушим този регламент, защото това води до санкции", каза още министърът. Той допълни, че е направено всичко възможно, но протестиращите поставят невъзможни искания.

Министърът допълни, че е видно тежкото състояние на земеделците, но страната ни не може да наруши регламента, както твърди Зоров, че трябва да вземем пример от Полша и да нарушим регламента, "защото ще влезем в наказателна процедура и санкциите са големи за цялата държава и това са пари на всички нас".

"Както и тези помощи също са държавни средства. Те не са от европейски фондове, така че ние сме направили абсолютно всичко и в момента дори след това слагат някакви условия. Да не говорим за квалификации, обиди. Но се поставят едни искания, които са абсурдни и са невъзможни", заключи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

23.11 2023 в 21:08

аман от "земеделци"

като не можеш да управляваш рентабилно, фалираш и правиш нещо друго

Украйна им виновна днес, а утре?

Не съм съгласен да им плащам субсидиите.

400

1

демотиватор

23.11 2023 в 19:47

А млекцето си кротко поскъпва, пак и пак... сиренцето и то...
Добичетата ще да са стачкували, това ще да е- за повечко сенце, може би... оти чорбаджиите много доят, изедниците.... (ジ)