Вътрешният министър разпореди проверка на висши кадри в МВР по случая със Семерджиев

OFFNews 14 септември 2022 в 16:38 2142 0

Иван Демерджиев

Снимка БТА/Архив

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

Служебният министър на вътрешните работи разпореди проверка на ръководни кадри в МВР по случая със Георги Семерджиев, който уби с колата си две млади момичета на бул. "Черни връх" на 5 юли.

"Възложил съм тази проверка да се разшири до ръководните кадри, които стоят над персонално отговорните служители, за да видим дали те са упражнили контрол и дали по някакъв начин са допуснали нарушенията, констатирани в доклада. Ще стигнем дотам, докъдето трябва да стигнем", каза министърът след като поднесе венци и цветя в знак на почит към загиналите пожарникари.

Днес службата "Пожарна безопасност и защита на населението" чества своя професионален празник.

В понеделник Демерджиев обяви, че трима ръководни служители са позволили да бъде наказан Георги Семерджиев при положение, че има данни за извършено престъпление. Данните е трябвало да бъдат изпратени в прокуратурата, а вместо това някой е наложил административно наказание. 

Тогава той призова служителите, за които е установено, че са помагали на Семерджиев, но данните са с изтекла давност, сами да напуснат системата на МВР. 

Министърът коментира днес, че все още не му е докладвано дали вече има полицаи, които са поискали да напуснат.

"Вярвам, че ще има такива. По отношение на тези, които се намират в доклада на инспектората, той е предаден и са започнати образувания на дисциплинарни производства", каза той. 

От думите му стана ясно, че извършената досега проверка не е констатирала конкретни облаги, но е достатъчен фактът, че полицейските служители са нарушили закона.

"Има случаи, в които е допуснато, лицето да избяга, след като е задържано от органите на МВР, което е абсурдно", добави Демерджиев. Той уточни, че са известни два такива случая.

Министърът посочи, че дисциплинарните производства ще се развият най-бързия начин. "За мен е поразителен фактът, че изключително много служители са замесени в този случай. Споделям притесненията, че вероятно има хора и на по-високо ниво, които не сме разкрили, но ще положим всички усилия да бъдат разкрити", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови