Вторият мандат е неуспешен: ПП-ДБ върнаха празна папка на президента

Кристина Минчева 27 март 2024 в 15:19 2707 4

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Без изненада ПП-ДБ върна втория мандат на президента Румен Радев неизпълнен. Още сутринта съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви в ефира на бТВ, че Николай Денков веднага ще върне празна папка.

"За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката, във втория мандат ние предлагаме академик Денков за премиер, но колегите от ГЕРБ-СДС отказаха да съставим правителство с втория мандат и формлано ви връчвам папката", обърна се Кирил Петков към държавния глава.

Все пак Румен Радев връчи папката на Денков, който да обяви какво ще се случи с мандата. От своя страна премиерът в оставка също обяви, че ще върне празна папка. 

"Връщам мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Можем да кажем ,че коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от тяхното желание. Оттук нататък отново българските граждани ще решат как да продължим. Единият вариант е да се върнем назад, другият е да продължим с европейския път на България", заяви Николай Денков и върна папката на Радев. 

Радев заговори за промените в Конституцията и ограничения кръг от избор за служебен министър. Днес стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Марчева е подала оставка, с което изборът за служебен премиер се сведе до 8 човека от 10, сред които са председателят на Народното събрание, управителят или един от тримата подуправители на БНБ и председателят на Сметната палата или двамата му заместници.. 

"Как така госпожа Елена Чернева- Марчева реши да си подаде оставката? Имало ли е натиск? Защо не се инициира изслушване? Нейната оставка стесни избора ми още повече, а тя беше единствената, която не е политически обвързана. И ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте в последствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша полза", коментира Радев по отношение на оставката на Чернева.

Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ няма да участва в разговори за третия мандат и призова президентът Румен Радев да продължи конституционната порцедура така, че предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с европейските.

"Ще направя всичко възможно съставянето на служебния кабинет да не прерастне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията да бъдат ограничени също и за времевите параметри за следващите избори", отвърна Румен Радев.

Той връчи втория мандат на "Продължаваме промяната- Демократична България" след като вчера парламентът гласува отказа на Мария Габриел да стане премиер и да състави правителство с първия мандат.  Това стана, след като кандидатът за премиер на първата политическа сила в 49-ия парламент подаде заявление за отказ от гласуване на предложения от нея кабинет.

След дълги преговори стана ясно, че двете водещи политически формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са стигнали до съгласие за продължаване на съвместно управление.

Мария Габриел получи папката от президента на 18 март. А ден по-късно я предаде със списък с министри. Часове по-късно от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а част от министрите заявиха, че не са давали съгласието си да бъдат част от кабинета Габриел и подадоха заявления за отказ.

От ПП-ДБ обявиха първоначално, че ще се опитат да съставят кабинет с втория мандат и предложиха на ГЕРБ да излъчи премиер. От партията на Бойко Борисов обаче отказаха да участват за съставяне на правителство с втория и третия мандат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

4

781000

27.03 2024 в 21:43

Аз тук се обзалагах, че ще има правителство, и както се вижда, губя - тези пари ще даря постепенно за Украйна, най-вече United24, Nafo 69th Sniffing brigade и т н. Призовавам и вас, всеки да даде колкото може, всяко евро помага.
А от тези бг тюфлеци съм напълно отвратен - не могат купа сено на две магарета да разделят, тръгнали да управляват, няма такива некадърници.

723

3

user4eto

27.03 2024 в 20:03

След гошо тарабата, резизента е най-големият национален предател. А още не е късно да го изпревари.
Безобразно и нагло същество!

1000

2

ИАД

27.03 2024 в 17:06

А президента като че ли е от сценаристите на Слави.

135

1

Far Rider

27.03 2024 в 15:41

И академикът не е стигнал по-далеч от 9 годишна възраст в развитието си: все другите са виновни!

 
X

Да помогнем на украинските деца!