Законът за здравето на 'Възраждане' падна в пленарна зала

Йорданка Веселинова 24 март 2022 в 14:17 1653 0

Снимка Архив - БТА

Законопроектът за промени в Закона за здравето на "Възраждане" падна на първо четене в пленарна зала.

Депутатите отхвърлиха предложението на Елена Гунчева с 81 гласа "против", 40 "въздържал се" и едва 12 "за" (само "Възраждане").

С промените "Възраждане" опита да ограничи правомощията на министъра на здравеопазването, забранявайки му да въвежда задължителна ваксинация (такова предложение не е имало). Освен това се предвиждаше да не може да се изисква ваксинация за достъп до образование, труд и обществени места - ако това предложение беше прието, то при още действащ зелен сертификат той би важал само за преболедуване и негативен резултат от антигенен или PCR тест.

Здравният министър не би имал право да обявява извънредна епидемична обстановка. Това би било възможно с решение на НС по предложение на МС и за срок не по-дълъг от 2 месеца.

Елена Гунчева предлагаше още личните предпазни средства и дезинфектантите да се закупуват със средства от бюджета. Освен това тя искаше по-бързо обжалване на дела за неспазване на противоепидемични мерки.

Всички тези предложения бяха анонсирани в началото на декември, когато НС започна да обсъжда въвеждането на зеления сертификат за депутатите. Тогава от "Възраждане"  се похвалиха, че част от промените са дело на доц. Атанас Мангъров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews