Започнаха срещите на президента с потенциалните служебни премиери

OFFNews 28 март 2024 в 14:04 1007 0

Снимка БГНЕС/ Президентство

Румен Радев и Росен Желязков

Президентът Румен Радев започна срещите си с потенциалните служебни министър-председатели. При връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ", който също се оказа неуспешен, държавният глава заяви, че ще започне консултациите си още днес.

Край! И ИТН върна мандата, отиваме на избори

Първи на "Дондуков" 2 пристигна председателят на парламента Росен Желязков, предаде БНТ. Той е една от ярките политически фигури в ГЕРБ и заради това лидерът на партията Бойко Борисов призова днес Радев да не посочва никой от ГЕРБ за служебен министър-председател. След разговор с държавния глава, който продължи по-малко от 30 минути, Желязков напусна сградата на президентството със служебния си автомобил без да коментира срещата пред медиите. 

В момента държавният глава разговаря с управителя на БНБ Димитър Радев. На влизане той също отказа да коментира дали би поел поста служебен премиер. 

По-късно в президентството е поканен и председателя на Сметната палата Димитър Главчев, съобщава БНТ.

Утре се очаква срещите да продължат с подуправителите на БНБ - Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков.

След поправките в Конституцията изборът за служебен премиер се свежда измежду 10 фигури - председателят на Народното събрание, управителят или тримата подуправители на Българската народна банка, председателят или двамата заместник-председатели на Сметната палата, както и омбудсманът или заместникът му.

Вчера обаче този списък се съкрати след като заместник- омбудсманът Елена Чернева - Маркова подаде оставка от поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!