Заседанието на бюджетна комисия приключи за 5 минути с нито едно прието предложение

Йорданка Веселинова 14 април 2022 в 09:25 3809 0

Снимка OFFNews

Извънредното заседание на бюджетната комисия приключи за 5 минути с нито едно прието предложение. Така се стигна и до парадокса след две заседания да няма нито едно решение. 

До заседанието днес се стигна след неуспешния опит за консенсус вчера, когато заради объркано предложение и 3 часа спорове кворумът беше провален, а решението - отложено за последния момент.

Объркани текстове и три различни предложения. Решението за АПИ остава ''заложник'' на спора за БНБ

Вчера проекторешението беше паралелно разгледано и в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси и се очаква днес да бъде гласувано в зала. Нейното заседание също протече с много спорове и обвинения, но все пак завърши с решение. Изненадващо обаче то се различава както от приетото в регионалната комисия, така и от предложеното в бюджетната.

"Предложението на Лена" изчезна

Вчера депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев предложи цялостна редакция, според която ще се изисква решение на Народното събрание за всеки един ремонт и всяко едно плащане от АПИ. На практика това означава, че дори и за поставянето на един пътен знак ще е необходимо становище на депутатите. Регионалният министър Гроздан Караджов остро разкритикува предложението и прогнозира, че с тази промяна строителните фирми ще се откажат от договорите си с АПИ една по една и пътищата ще останат без поддръжка. Той съобщи още, че предложеният от Сабрутев текст е стар и уточни: "Лена вчера го изпрати" (става дума за началника на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова - б.р.).

Рано тази сутрин Сабрутев оттегли "предложението на Лена" и се стигна до ситуацията от две предложения да не мине нито едно. Така за общо пет минути приключи разглеждането на спорната тема. 

Какво предстои?

Очаква се след няколко часа проекторешението, което от седмица е "заложник" на сагата с избор на нов гуверньор на БНБ, да влезе в пленарна зала. По него няма водеща комисия и депутатите могат да изберат коя от двете версии да приемат - на регионалната или на правната комисия. 

Точката е планирана след гласуването на промените в ЗСВ за закриване на спецправосъдието. Очаква се да има много спорове в тази част и заради това, ако пленарният ден не бъде удължаван, точката за АПИ може да бъде отложена отново. 

Според решението на правната комисия, чиято версия най-вероятно ще бъде гласувана, пътните строители ще получат половината суми по договорите си, а за втората ще се изисква проверка от антикорупционната комисия. Парите ще се отпускат със санция на НС.

Как проекторешението за АПИ се превърна в "заложник"?

Миналата седмица бюджетната комисия бе бойкотирана, а разглеждането на предложението в пленарната зала се отложи както в четвъртък, така и в петък. Източник на OFFNews съобщи, че  миналата седмица председателят на парламента Никола Минчев (ПП) е получил обаждане от вицепремиера Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия е "бламирана". Източникът ни твърди, че така от "Продължаваме промяната" се опитват да окажат натиск върху ИТН за избора на нов управител на БНБ. В събота Никола Минчев отрече да е получавал такова обаждане.

В петък, след скандал в зала, бе решено предложението да се гледа. Изненадващо същия ден от ПП предложиха то отново да отпадне, заради което цялата група на ИТН демонстративно напусна пленарната зала. По-късно председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов призна, че напрежението около БНБ "прелива" и в други теми. 

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че са предложили на коалиционните си партньори да бъдат разплатени половината от дължимите пари на строителните фирми, а останалите 50% ще трябва да минат през парламентарен отчет. Въпреки това протестите на пътните строители продължиха. Такива имаше пред НС и миналата седмица, и вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови