Хиляди на шествие в София срещу Радев и срещу агресията на Путин в Украйна (видео и снимки)

OFFNews 24 февруари 2023 в 19:25 16052 7

Протестът в София срещу Радев и срещу агресията на Путин в Украйна

Снимка Светослав Метанов / OFFNews

Протестът в София срещу Радев и срещу агресията на Путин в Украйна

Хиляди излязоха тази вечер на протест пред Президентството срещу Румен Радев и срещу агресията на Путин в Украйна.

Акцията е под надслов "Не на руzкия терор! България е с Украйна!".

"Русия не е брат на Украйна, нито на България. За неутралност няма място. Единственият възможен и траен мир е мирът, при който Русия напуска цялата заграбена от Украйна територия, включително Крим" - категорични са демонстрантите. 

Ако властите възстановят тази плоча, аз пак ще я разруша, заяви пред събралото се множество Светлозар Раянов. Той е човекът, който строши с чук плочата на Паметника на съветската армия, известен и като МОЧА - Монумент на окупационната червена армия. На плочата беше изписано "На съветската армия освободителка от признателния български народ".

А Иван Калчев - Глиги, българският доброволец в Украйна, обяви, че след няколко седмици отново ще замине за Украйна, за да помогне "там на фронта, за следващата контраофанзива".

В протеста и шествието тази вечер участват и множество украинци, както и руснаци, които се обявяват против режима на Путин.

Към 19:30 ч. демонстрантите потеглиха на шествие към Орлов мост.

В първите редици на шествието доброволци понесоха два огромни флага - на България и Украйна. Демонстрантите скандират "Тук не е Москва", "Слава Украине" и "Радев е позор".

Към 20:15 ч. шествието стигна до Орлов мост и движението там е спряно. На Орлов мост се веят знамената на България и Украйна.

Под бурни аплодисменти демонстрантите изпяха химна на Украйна.

Започнах да събирам преди една година пари за Украйна и до момента сме събрали 1 650 000 лева. Всичко е изключително прозрачно. Хората, с които се срещам на всяка крачка, са изключително почтени, каза пред множеството на Орлов мост издателят Манол Пейков. 

Една година от началото на войната отбелязаха и бежанците от Украйна, намерили убежище в Бургас. Те се събраха пред сградата на общината, а кратката им демонстрация премина под мотото „Бургас: България е с Украйна!“. На площад „Атанас Сиреков“ събралите се предимно майки с малки деца изрисуваха гълъб с разперени криле. Бяха оставени и обувки като символ на погубените човешки животи, съобщава БТА.

Шествие „Не на руския терор! България е с Украйна!“ имаше и в Русе. Сборният пункт на участниците бе на площад „Александър Батенберг“ пред сградата на Русенския исторически музей. Шествието премина по централната пешеходна улица в града, за да стигне пред Паметника на свободата.

В знак на подкрепа към украинския народ днес сградата на общинската администрация в Стара Загора светна в цветовете на украинското знаме. В 18:00 ч. от площада пред общината също започна мирно шествие.

С мълчаливо бдение, със запалени свещи и своеобразна изложба гражданите на Габрово заявиха своята солидарност с украинския народ. Събитието бе под надслов „Запалете свещ за Украйна“. На пана бяха подредени фотоси, показващи Украйна преди и след войната. Идеята за това е на Людмила Оспадова и Олександра Студзинская, които живеят в Габрово. Бяха запалени 24 свещи, които според организаторите са надеждата ужасът на войната да приключи бързо и майките с деца и семействата от Украйна да могат да се приберат вкъщи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

14

Диоген

27.02 2023 в 18:23

лелееее.що трол ,що нещо изпълзя..
оркерчето да не е направил още десетина профила.

2070

8

НЕМА ТАКЪФ

25.02 2023 в 15:45

Тоя плъх няма ли да излезе пак с вдигнато юмруче ?

2550

6

alfakentavur

25.02 2023 в 02:06

Получи се страхотно.
Отвсякъде се усещаше съпричастност.
И гняв, разбира се. Гняв към новия фюрер Путлер и особено към слугите му в България. Воглаве с Резидента Радев.
В същото време протестът беше съвсем мирен. Можеше изобщо да няма полиция. И единственото, което щеше да пострада, е Моча. Който трябва да бъде премахнат!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews