Македонският клуб в Благоевград се оказа хибридна операция

OFFNews 28 октомври 2022 в 18:24 23321 4

Македонският клуб в Благоевград

Снимка БГНЕС

Входната врата на клуба

"Когато разбрах кой финансира клуба в Благоевград, ми станаха ясни и всички аспекти на откриването му. Това е фондация от Канада, която има собствен сайт и ако погледнете позициите им, ще видите, че те не са в посока на стратегическите интереси на държавата, не очаквам да бъде и във функция на интересите на отношенията между гражданите."

Това заяви днес македонският външен министър Буяр Османи по повод официалното откриване тази неделя на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.

"Международното македонско движение за защита на човешките права" обяви на официалния си сайт, че финансира отварянето на клуба. Макар и базирана в Канада, тази организация лансира антиамериканска, антиевропейска и антинатовска политика, а нейният председател Бил Николов нарича дипломатите от Държавния департамент на САЩ "социопати и психопати".

Не казвам, че нямат право да отварят клубове, но не ми харесва тази тенденция за злоупотреба с общности от политически действащи лица. Това не е пътят, по който искаме да вървим. Нека не позволяваме на някой да открадне нашия дневен ред, заради политически или партийни или някакви други интереси, призова днес македонският външен министър.

Османи добави, че би отишъл на откриването на културен клуб в Благоевград, който е отворен по съответния институционален ред чрез министерството на културата.

"Не мислите ли, че ви използват?"

За българската държава никога не е било тайна кой стои зад финансирането на подобни мероприятия на наша територия, заяви Желязко Радуков, експерт към МВнР, на днешния брифинг на външното ни министерство.

През последните 24 часа това всеки може да го види и в Интернет - благодарение на средствата за масова информация в Република Северна Македония, в случая става въпрос за Бил Николов и една ръководена от него емигрантска организация с хибриден характер, регистрирана в Торонто, каза Радуков.

По думите му характерното за Бил Николов и неговата организация е, че те споделят, вярват и застъпват крайни антизападни тези. Бил Николов нееднократно и публично е призовавал Северна Македония незабавно да спре преговорите за членство в ЕС, незабавно да напусне НАТО и на практика да преустанови своите отношения със съседните държави.

Радуков отбеляза, че предвид всички тези факти, „бихме си позволили да зададем един реторичен въпрос към гражданите: "Не мислите ли, че ви използват? И не мислите ли, че за пореден път се опитват да използват общата ни чувствителност по общата ни история, за да настроят брат срещу брата, срещу интересите на собствените си държави?“

Кой ще отиде в Благоевград в неделя?

"За нас представлява интерес единствено как едно подобно събитие се насърчава и подкрепя от двете основни опозиционни партии в Скопие. Не е тайна, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения и водят политика против европейската интеграция на РСМ", заяви на брифинга заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

По думите му техните действия трябва да се разглеждат и в по-широкия контекст на интересите на трети страни, насочени срещу ЕС и неговото разширяване.

Християн Мицкоски, председателят на ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционната партия в Северна Македония, ще отиде в Благоевград в неделя и ще присъства на откриването на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров".

През последните години ВМРО-ДПМНЕ често е подозирана в политически ходове, които са в синхрон с интересите на Белград и Москва. Това важи и за популистката македонска партия "Левица", която също ще изпрати свои представители на откриването на клуба в Благоевград.

В петък ОМО "Илинден" - Пирин и няколко медии в Скопие обявиха, че македонският президент Стево Пендаровски ще изпрати своя генерален секретар Миле Бошняковски на откриването на клуба в неделя.

"Жалко, че македонското правителство не следва примера на президента на Македония, а вместо това критикува клуба чрез шефа на своята дипломация. Срамота!" - коментираха от ОМО "Илинден" - Пирин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5054

4

blues

28.10 2022 в 23:27

Пешо (2) Аз бих адмирирал всичко да се промени за теб, да видят в теб един свестен и критичен човек, който има свои възгледи. Но първо трябва да се покаеш за всичките руснящини, които изписа, после трябва да се извиниш на украйна, после трябва да заявиш (писмено), че обичаш България и затова разбираш, че Русия й е главният враг, знаейки какво са ни сторили тези уроди през цялото време, а сега осигуряват на братския ни украински народ.
И така...

5054

3

blues

28.10 2022 в 23:27

Пешо (1) , за да те смятат за приличен човек, трябва да се извиниш за всичко, което си написал и пишеш за многострадална Украйна и нашествието от уроди, което тя преживява.

Аз знам какво значи американски интереси, означава в София да имаше небостъргачи и американски коорпорации, които честно казано не са ми любимото нещо. Но такова нещо няма, има само русняшки бизнеси, които да попълват бюджета на тази нещастна и уродлива страна. Така че няма американски интереси. Има руски интереси. И ти и този вестник се храните с рубли, но имате различен код на поведение в рамките на социалистическата пиеска....

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 21:35

Добре дошъл в Оффнюз. Така са, цензура и американски интереси само :)

5054

1

blues

28.10 2022 в 20:49

A може би и offnews, които блъскаха пропагандни текстове против отстояването на българското достойство също са хибридна операция, не ли?

Аз лично поисках право на отговор при една от десетките просташки обиди на племето ми, които бяха публикувани тук.
Получих мълчвалив отказ и разбирам - да, това по-скоро е място където ухиления влади дава трибуна на прочие номенклатурни отроци или кандидати за бюлетини, интриганти и прочие, денонощно облъчва с детайли от руския халтурен пейзаж, които никого не интересуват и т.н. - но не и нещо друго. този "вестник" не е никакъв вестник, а една комунистическа хибридна операция!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки