Опит за изнудване и заплахи: наематели поискаха 50 000 лева от проф. Александър Оскар ''за болки и страдания''

Рени Петрова 04 април 2023 в 15:08 26361 1

проф. Александър Оскар

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

проф. Александър Оскар

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" и началник на клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ проф. Александър Оскар е бил заплашван и изнудван от наематели, които поискали от него 50 000 лева за претърпени "болки и страдания".

Това разказа той в профила си във Фейсбук. От OFFNews се свързахме с него за повече подробности за ситуацията, която двамата с адвокатката му Магдалена Вълова се опитвали да разрешат в продължение на седмица, за щастие, успешно. 

Проф. Оскар отдава нов, обзаведен апартамент под наем чрез агенция - фирмата, която управлява комплекса, където е жилището. Договорът за наем е от 12 март, влиза в сила на 1 април. Сключва го с Пламен Димитров, който твърди, че ще живее в жилището със съпругата си и четирите им деца. 

Димитров моли за 20-дневен гратисен период за плащането, в който да се настанят в апартамента. Проф. Оскар се съгласява и наемателят оставя депозит в размер на един месечен наем. Наемателят моли да платят наема, който се дължи заедно с депозита, до 25 март. Проф. Оскар отново се съгласява. 

От управата на комплекса разбират, че наемателите живеят в жилището, но плащането не е извършено по банковата сметка на проф. Оскар до уговорената дата - 25 март. На 27 март от комплекса, по думите на проф. Оскар, подсещат Пламен Димитров. Той обяснява, че е забравил и ще плати. Три дни по-късно превод няма и адв. Вълова звъни на Димитров. Той я заплашва и отказва да напусне апартамента и да плати наема.

На следващия ден проф. Оскар и Вълова изпращат писмо на Димитров, с което го уведомяват, че поради неплащане на наема за първия месец, договорът не е влязъл в сила и наемателят следва да напусне жилището до 3 дни. В допълнителен телефонен разговор между адвокат Вълова и съпругата на Пламен Димитров на последния е даден по-дълъг срок за напускане, за да има на разположение повече време. Въпреки благосклонното отношение към тях наемателите решават да заплашват и изнудват професора чрез писмо от 31 март.

В него твърдят, че нямат достъп до комплекса, до гаража и апартамента; че апартаментът не е нов и е "с дефекти" - амортизирани мебели, течове, "телевизор на 3 години" и др.; че апартаментът е бил необзаведен и се е наложило да купят две детски легла, детски бюра, гардероб, шкаф и други за "над 3000 лева". 

Искат проф. Оскар да им върне депозита от 1 800 евро и да плати още 50 хил. лева - за причинени болки и страдания. Последните Димитров ги иска и от адв. Вълова. Твърди, че го заплашила. В писмото си посочва, че сезира институциите (не става ясно кои) и ги заплашва със затвор до шест години. Цитира различни разпоредби от закони, включително касаещи юридически лица, каквито професорът и адвокатката му не са. Наемателите объркват и датите - в писмото от 31 март искат парите до 7 март.

Твърденията за амортизирани мебели и течове са неверни, категоричен е проф. Оскар. Единствената мебел на семейството наематели се оказва голям шкаф, който впоследствие е демонтиран. Техни легла, бюра и гардероби няма.

Адв. Вълова посочва по повод твърдението за спрения достъп, че той касае единствено гаража. Тя определя обвинението за заплаха към Пламен Димитров като "фалшиво".

"Те останаха в апартамента до 2 април, ден след получаването на писмото бяхме в хола с тях и полицаи", каза още юристът. 

Адв. Вълова коментира още, че според нея писмото е писано от юрист и се използва като бланка. "Въпреки писането от юрист, текстовете са несъстоятелни и на места смехотворни. Като например това, че сме щели сме с професора да бъдем обявени в несъстоятелност и да бъдем лишени от свобода, тъй като сами не сме поискали да бъдем обявени в несъстоятелност”, дава пример Вълова.

Текстът на писмото навежда проф. Оскар и адв. Вълова на мисълта, че може би става въпрос за схема, а не за един изолиран случай на изнудване от мними наематели. Заради съдържанието на писмото те предполагат, че то може да е било изпращано към дружества, които отдават апартаменти под наем и тази част да не е била изтрита при препращането на писмото до тях. На същото отдават и сбърканата дата.

"Писмото според мен не е писано спонтанно. Имотът, който се отдава, е в затворен комплекс. Те (наемателите) се надяват, че по този начин могат да изнудват собствениците за обезщетение", каза проф. Оскар.

Той подава два сигнала в полицията - за съдействие за извеждане заради отказ да напуснат и за изнудването. Наемателите разбират за тях, когато от полицията идват и ги предупреждават да се изнесат. Затова твърдят, че не са заплашвали, а че са били заплашвани - коментира адв. Вълова.

В събота проф. Оскар и адв. Вълова отиват в апартамента, за да предупредят наемателите да се изнесат до 12 ч в неделя. Първоначално Димитров и съпругата му отказват да отворят вратата. Правят го, когато пристигат и полицаи.

В апартамента заварват петима души - Димитров, съпругата му, баща, представящ се за баща на жената, техен кум и приятел. Полицията прави протокол и взима данните им.

Въпреки че има служители на МВР, това не спира групата да обижда професора и юриста, като най-активна в квалификациите е съпругата на наемателя. Професорът пише в личния си профил във Фейсбук за случилото се. 

На следващия ден в апартамента отново има няколко души, но отношението е различно. И така в 12 ч. в неделя наемателите предават ключовете. Проф. Оскар им обяснява, че ще приспадне режийните разходи и обезщетението за ползването на жилището за 21 дни. Останалата сума ще върне по банковата сметка заедно с копията от сметките. Димитров отвръща, че "му подарява парите" и му казва да ги даде за благотворителност.

"Ще му преведем остатъка и ако той реши - нека подкрепи благотворителна кауза", посочи адвокат Вълова. 

Става ясно, че наемателите са следили профила във Фейсбук на професора, след като съпругата на Димитров казва, че не е трябвало офталмологът да публикува писмото.

Вълова допълни, че ще решат дали да подадат граждански иск след разследването на полицията.

И професорът, и адвокатката му се съмняват в първоначалната версия - че семейството има четири деца, едно от които по думите на Димитров е 4-месечно бебе. Охраната на комплекса нито веднъж не е виждала деца, проф. Оскар и Вълова - също.

"В събота бяхме там над 4 четири часа и в апартамента нямаше деца. Не сме обикаляли стаите, но и да е било бебето там - то не проплака дори", разказа той. 

От комплекса, в който е жилището, отказаха коментар.

Наша проверка показа, че през годините Пламен Димитров е бил съдружник в едно от дружествата, които е управлявал, с дъщерята на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов - Силвия Маринова.

През 2015 г. фирмата е създадена от Димитров. Месец и малко по-късно, към края на март 2015 г., от ЕООД дружеството е променено в ООД и Силвия Младенова става съдружник на Пламен Димитров. Към края на април 2017 г. Силвия връща дяловете на Пламен Димитров, а фирмата отново се превръща в ЕООД, пише bird.bg

Проф. д-р Оскар е председател на Организацията на евреите в България „Шалом“ от 2016 г. и вицепрезидент на Световния еврейски конгрес от 2021 г. Съветник е към Еврепейския еврейски фонд.

От 2021 г. е председател и на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика.

Началник е на клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“. Същата година е избран и за ръководител на катедра „Офталмология“ на Медицински университет – София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

12.04 2023 в 09:05

Много трябва да внимават наемодателите, че има много протекции за наематели в законите в ЕС.

По 2-3 наема депозит за щети предварително, и добре оформени договори, щото някой бедстващо семейство ти затваря дохода от имота за години...

Звучи жестоко, но имотните хора не са благотворително дружество за мързеливи безхаберници.
 
X

Да помогнем на украинските деца!