Любопитни факти за наргилето – мистичният вкус на Изтока

Лора Костова 21 март 2022 в 21:15 7853 0

Наргилето е вид водна лула до скоро популярна основно в арабските страни. В последните няколко години тя придобива популярност в целия свят. Сместа за наргиле е форма на тютюн с листа, отглеждани в тропически региони. Наргилето се пуши на закрито или на открито и може да се счита като форма на медитация или да се консумира за удоволствие.

Има различни видове наргилета, които се предлагат на пазара днес, като разнообразието от тютюневи смеси и консумативи е огромно. Видът и качеството на тютюна, използван за направата на сместа варира в зависимост от региона, от който произхожда. Най-често срещаните видове смеси са: турски тютюн, който се прави от листа, отглеждани на Арабския полуостров, Египетски тютюн, листата се отглеждат и сушат в Египет, ливански, афганистански, андийски тютюн, известен също като киф или гур, Сулавеси Бонда (или Бондо), произведен от листа, отглеждани в Индонезия, Асам (или Бонда), направен от листа, отглеждани в Индия, Kif-A-Klid (или Kif-A-Klid), който произхожда от Египет и Африка и турски тютюн за лула (известен също като Kif-A-Klid).

Пушенето на наргиле се практикува от векове в различни части на света. Датира от древни цивилизации, които са го използвали за облекчаване на дискомфорта. Шишата е една от най-старите форми на развлекателно пушене в света и е била използвана от векове в различни култури: от древни гърци и римляни, до араби, китайци, персийски и индийски мюсюлмани.

Как да се възползвате максимално от изживяването си с наргиле?

Пушенето на наргиле винаги е забавно изживяване. Ароматът, вкусът, усещането за пушене на напоени тютюневи листа лесно ще задоволи желанията ви. Всички имаме различни любими марки наргилета и тютюни и обикновено имаме свой предпочитан начин да ги пушим. Но има някои често срещани грешки, които може да направите, ако не сте внимателни.

Ако искате да се насладите на времето си с наргилето, практикувайте правилно боравене и използване на наргилето и се уверете, че наргилето е правилно почистено преди всяка употреба, така че то да остане чисто възможно най-дълго. Въглените за наргиле трябва да са изцяло разпалени, ползването на еднократни маркучи също е силно препоръчително. При почистване на наргилето след употреба е желателно да се използва почистващ препарат или обесмаслител, който трябва да се изплакне добре. След всяка сесия водата от вазата трябва да се изхвърля. В противен случай ще направи почистването трудно за следващи сесии.

Най-важното е да не прекалявате – пушенето на повече, отколкото трябва, е едно от най-лошите неща, които можете да направите за здравето си. Наргилето трябва да се третира като всяко друго удоволствие: не приемайте повече от необходимото и го използвайте само в умерени количества.

Пушенето на наргиле е трудно изкуство, което изисква от потребителя да овладее много различни техники за да доставя максимално приятно изживяване. Ето някои от най-често срещаните грешки, които могат да направят изживяването ви с наргиле неприятно и досадно:

Опитвате се да пушите шиша твърде бързо. Наргилето е предназначено като инструмент за релакс. За целта, трябва да се приготви бавно и спокойно и да се консумира по същия начин.

Твърде дълга сесия за пушене. Не трябва да се прекалява с изкуствено удължаване на сесията – всеки тютюн определен цикъл, след който пушенето е неуместно, тъй като тютюна изгаря, вкуса се губи, дима намалява и опит да се продължи процеса е безсмислен.

Не „паквате“ тютюна правилно. Тютютна трябва да изпълва чашката, като тя се пълни до ръба, така че да не контактува с фолиото или устройството за въглени. Тютюна не трябва да се притиска силно, за да се улесни „дръпката“. Различните видове чашки за наргиле се използват за различни видове аромати.

Пушите наргилето с прекално много въглени. Прекалено много въглени означава прекалено много топлина, която ще изгори тютюна по бързо и ще създаде натрапчив вкус, маскирайки аромата на тютюна. За постигане на оптимална температура препоръчваме използване на специален котлон за въглени.

Изброеното трябва да се приема само като предложения и трябва да можете да разберете какво работи най-добре за вас и вашия конкретен стил на пушене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки