Ден на безредици в Израел: Сблъсъци на протестиращи с полиция, десетки арести и пътни блокади (снимки)

OFFNews 11 юли 2023 в 14:34 1129 0

Полиция удържа протестиращи в Израел

Снимка Getty Images

Полиция удържа протестиращи в Израел

Най-малко 42 протестиращи бяха арестувани в Израел след пътни блокади, сблъсъци с полицията и нарушаване на обществения ред, съобщава YNet. Бунтът избухна, след като управляващата коалиция прие на първо четене законопроект, ограничаващ контрола на Върховния съд над правителството. Сега висшите магистрати могат да отменят решения на изпълнителната власт. Законопроектът беше приет късно в понеделник с 64 гласа ЗА срещу 56 ПРОТИВ.

Демонстрантите блокираха основни пътища, включително входовете за Тел Авив, Хайфа и Йерусалим, след което протестите се разгърнаха в повече градове от страната.

40-годишен протестиращ е бил ранен от полицейско водно оръдие в Йерусалим и е бил отведен в болница за лечение. Друг протестиращ е бил ранен в Тел Авив.

Арнон бар Давид – ръководител на Histadrut (Общата организация на работниците в Израел) – най-голямото трудово обединение в Израел, призова министър-председателя Бенямин Нетаняху да спре законодателния си натиск, въпреки че не се присъедини към протестите. „Спрете този безумен хаос!“ – призова той от Тел Авив.

Стотици лекари и здравни специалисти с бели престилки се събраха на демонстрацията в Тел Авив под плакат, на който пишеше, че законодателството се нуждае от спешна медицинска помощ.

Около 300 киберексперти обявих, че повече не желаят да служат доброволно в Израелските отбранителни сили (армията на страната), Шин Бет (израелската служба за вътрешна сигурност) и Мосад (израелската разузнавателна агенция) поради опасения, че правителството ще използва по лош начин киберинструментите на Израел.

„Това престъпно правителство заплашва основите на демокрацията“ – твърдят те.

Техният протест се присъединява към стотиците други доброволци в израелската армия от елитните и бойни части, които заявяват, че не биха служили на диктатура.

Министърът на културата и спорта Мики Зохар (от партия Ликуд) определи протестите като „анархия“. „Протестиращите са избрали да нарушат закона. Това не е демокрация“, каза той, добавяйки, че не смята за необходимо връщане на масата на преговорите с опозицията за намиране на общо решение. „Днешните протести ни мотивират да продължим със законодателството“, добавя той.

Основната демонстрация ще се проведе на летище „Бен Гурион“ – основното летище в Израел, в 16 ч. Очаква се около 84 хил. души да преминат през летището – пристигащи и излитащи с 499 полета.

Летищните власти уверяват, че са се подготвили да се справят с десетките хиляди очаквани протестиращи и биха им забранили да влизат в сградата на основния терминал.

Протести ще се проведат на летища в целия свят, включително Ню Йорк, Сан Франциско, Вашингтон, Лондон, Париж, Мюнхен, Франкфурт, Мадрид, Амстердан и Цюрих.

Активисти от израелското движение на UnXeptable, обединяващо бивши емигранти, които се противопоставят на правителството, ще раздават листовки, в които разясняват опасенията си, че Израел се отклонява от демократичното управление.

Протести срещу съдебната реформа се провеждат от 27 седмици, откакто министърът на правосъдието Яир Левин представи правителствения план.

Министър-председателят Нетаняху заяви, че законът не превръща Израел в недемократнична държава.

„Той не е краят на демокрацията, той укрепва демокрацията - казва той във видеообръщение по време на дебатите по законопроекта в Кнесета. – И след приемането на поправката независимостта на съда и гражданските права в Израел няма да бъдат накърнени по никакъв начин.

Той предпочете да продължи прокарването на промените въпреки критиките от други държавни лидери, включително от Вашингтон, където той все още не е бил поканен за среща с президента Байдън.

В интервю в неделя Джо Байдън нарече коалицията на Нетаняху „най-екстремната“, която някога е виждал през десетилетната подкрепа от САЩ за Израел.

След като финансовият министър Безалел Смотрич отвърна, че Байдън се меси във вътрешните работи на Израел“, американският посланик Том Найдес заяви, че президентът му не може да стои безучастен, докато Израел „излиза от релси“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews