Доналд Туск - човекът, който ще размрази отношенията на Полша с ЕС

OFFNews 12 декември 2023 в 10:34 1480 0

Туск

Снимка БГНЕС

Доналд Туск

Парламентът на Полша одобри вчера кандидатурата на Доналд Туск за министър-председател, с което сложи край на осемгодишното управление на националистите и насочи страната към размразяване на отношенията с Европейския съюз, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Десетки милиарди евро от фондовете на ЕС бяха замразени заради спор с Брюксел за демократичните стандарти, но Туск, бивш председател на Европейския съвет, обеща да оправи отношенията и да отблокира парите.

За Туск гласуваха 248 депутати, а 201 бяха против.

В речта си след избирането му за нов министър-председател на Полша Доналд Туск изрази благодарност към полския народ, особено към жените, за непоколебимата им вяра, че предстоят по-добри дни, съобщи на англоезичния си сайт полската обществена телевизия.

"От утре ще можем да поправим грешките, така че всеки да се чувства като у дома си в Полша", добави той.

Туск подчерта, че победата не е само негова, а принадлежи на всички, които са съхранили надеждата за по-добро бъдеще. Той я посвети на баба си и дядо си.

По-рано през деня бившият министър-председател Матеуш Моравецки от националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) загуби вот на доверие. Партията му се класира на първо място на изборите на 15 октомври и получи първия шанс да състави правителство, но нямаше необходимото мнозинство и всички останали партии отказаха да работят с нея.

ПиС се представя като защитник на суверенитета и идентичността на Полша, а също така изтъква, че е подобрила жизнения стандарт на милиони хора, като е увеличила социалните помощи и минималната работна заплата. Критиците обаче твърдят, че ПиС е подкопала независимостта на съдебната система, превърнала е държавните медии в пропаганден канал и е подклаждала предразсъдъци срещу малцинства като имигрантите и ЛГБТ общността, отбелязва Ройтерс.

Показателен за дълбоката лична неприязън, която лидерът на ПиС Ярослав Качински изпитва към Туск, беше фактът, че след гласуването той се качи на трибуната и каза на новия министър-председател: "Знам едно - вие сте германски агент!" По време на предизборната кампания ПиС редовно представяше Туск като подставено лице на Берлин.

Новото правителство ще внесе промени във външната политика на Полша и ще сложи край на дългогодишния конфликт с Брюксел, най-вече заради реформите в съдебната система, въведени от ПиС, отбелязва ДПА.

Отношенията с могъщата западна съседка на Полша - Германия, също достигнаха най-ниското си ниво след исканията на Полша за военни репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Туск, министър-председател на Полша в периода 2007-2014 г. и председател на Европейския съвет в периода 2014-2019 г., ще се стреми да поправи отношенията си както с ЕС, така и с Германия и да постави по-голяма дистанция между Полша и Унгария, друг член на ЕС, който е в конфликт с Брюксел, допълва германската агенция.

Макар че коалицията на проевропейските сили спечели парламентарните избори на 15 октомври, президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, първо възложи на досегашното националистическо правителство задачата за съставяне на правителство, като по този начин забави с почти два месеца края на осемгодишното управление на популисткия националистически лагер, отбеляза Франс прес.

Съставена от центристката "Гражданска коалиция", коалицията "Трети път" (християндемократи) и формацията "Нова левица", проевропейската коалиция има 248 депутати, срещу 194 народни представители от ПиС и още 18 от крайнодясната партия "Конфедерация", от общо 460 места.

Днес Туск ще произнесе своята реч за общата политика и ще представи правителството си, на което ще бъде гласуван вот на доверие, преди да положи клетва утре, както се изисква от Конституцията. Туск очаква да може да представлява страната си на следващата европейска среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък.

Радослав Шикорски, бивш външен министър в предишното правителство на Туск, ще оглави външното министерство, предаде Полската агенция по печата. Адам Боднар, бивш омбудсман, ще ръководи министерството на правосъдието, а Анджей Домански (ГК) ще стане министър на финансите. Адам Шлапка (ГК) ще е министър по европейските въпроси. Барбара Новацка (ГК) ще бъде назначена за министър на образованието, Дариуш Вечорек ("Нова левица") ще е министър на образованието и науката, а Чеслав Шекерски за министър на селското стопанство. Изабела Лешчина ще е министър на здравеопазването. Туск обяви също така решението си да създаде министерство на промишлеността, което ще бъде ръководено от Мажена Чарнецка. То ще бъде в южния град Катовице, в миннодобивния регион Силезия, вместо във Варшава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!