Германия затяга карантината за празниците

OFFNews 13 декември 2020 в 09:53 2653 0

Снимка Bodo Schackow/AP

Полицията арестува мъж на неразрешен протест срещу ограничителните мерки в Ерфурт

Федералните и регионалните власти в Германия се договориха най-късно от 16 декември да въведат строга карантина в страната, съобщи „Бизнес Инсайдер“, цитирано от БГНЕС. Изданието се позовава на информация от преговорите между федералното ръководство на страната и министър-председателите на федералните провинции.

Според портала, кабинетът на Ангела Меркел настоява новото затваряне да бъде въведено още във вторник, 15 декември. Окончателното решение за това ще бъде взето в днес по време на видеоконференция между канцлера и министър-председателите на федералните провинции.

Според Ройтерс се планира затварянето на повечето от магазините от 16 декември до 10 януари. Става дума за магазини, които не продават стоки от съществено значение.

Според предварителните планове се допускаше събирането на максимум две домакинства с максимум петима души в частни жилища. Това правило не се прилага за деца под 14-годишна възраст. В периода от 24 до 26 декември властите искат да разрешат да се срещнат максимум 10 души, но само ако са роднини.

Съществуват разногласия между канцлерството и регионалните ръководители относно евентуалното затваряне на училища и детски градини. Според „Бизнес Инсайдер“ е постигнато принципно споразумение, че до 10 януари обучението в училищата ще бъде организирано само онлайн, ако е възможно. Що се отнася до работата на детските градини, офисът на Меркел иска те да бъдат затворени поне до 10 януари, докато държавните власти настояват те да останат отворени.
В Германия сега е в сила така нареченото „меко“ затваряне, като останаха да работят детските градини и училищата, търговските центрове и нехранителните магазини.

Противокарантинните мерки предизвикаха недоволство сред гражданите на Германия и вчера в различни градове на страната се състояха протести, въпреки че германските съдилища забраниха демонстрациите заради опасността от разпространение на коронавирус.

По време на протестите в Дрезден полицията е задържала 72-ма души. Въпреки забраната за провеждане на митинг, във Франкфурт на Майн няколко групи протестиращи се събраха в центъра на града. Имаше и ответна демонстрация на поддръжниците на ограничителни мерки, в която взеха участие около 450 души.

Служителите на реда направиха всичко възможно, за да предотвратят сблъсъци между двете групи и дори заплашиха, че ще използват водни оръдия, за да разпръснат протестиращите. Намясто са работили стотици полицаи. Няма съобщения за задържания във Франкфурт на Майн.

Въпреки забраната, около 500 души взеха участие в антикарантинния митинг в Ерфурт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews