Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Германският министър на отбраната подаде оставка след поредица от гафове

OFFNews 16 януари 2023 в 12:22 2502 3

Кристине Ламбрехт

Снимка Getty Images

Кристине Ламбрехт

Германският министър на отбраната Кристинe Ламбрехт подаде оставка след поредица от гафове, които доведоха до нарастващи съмнения относно способността ѝ да приведе германската армия във форма на фона на бушуващата война в Украйна, предадe Ройтерс.

Днес Ламбрехт, която е член на член на Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц, съобщи, че е помолила Шолц да я освободи от поста федерален министър на отбраната.

Като причина за оставката си тя посочи "продължилия месец медиен фокус върху моята личност", който ѝ попречил да взима "политически решения, свързани със сигурността, в интерес на гражданите на Германия".

Ламбрехт понесе особено остри критики заради аматьорско видео с пожелания за Нова година, в което прави неуместен коментар за войната в Украйна на фона на празнична заря"Една война бушува насред Европа. Имах много интересни, особени впечатления", казва Ламбрехт и говори и за "много, много срещи с интересни и невероятни хора". А после допълва: "Заради това казвам едно голямо "мерси". Така и не стана ясно към кого са адресирани благодарностите в края на записа.

Решението ѝ да се оттегли идва, тъй като Германия е подложена на натиск да одобри увеличаване на международната военна подкрепа за Киев, а немските отбранителни способности бяха поставени под въпрос, след като няколко танка за пехотата (Puma) бяха извадени от експлоатация по време на скорошно военно учение, подчертава Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

16.01 2023 в 14:20

Руската разведка очевидно добре е поработила сред германските политици!? Таа кака през цялото време изглеждаше неадекватна, по-скоро се е преструвала...

2099

1

Mateevk

16.01 2023 в 13:42

Как за кого са били благодарностите ? Към Путин за фойерверките за украинската нова година!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews