Гиркин: Путин държи неясни целите на специалната операция, за да може да обяви всяко развитие за победа

OFFNews 17 февруари 2023 в 10:22 4322 3

Снимка

Игор Гиркин - Стрелков

Владимир Путин и властите в Русия умишлено не формулират категорични цели на т. н. Специална военна операция, както Москва нарича пълномащабната си война срещу Украйна, за да може да се отдръпне във всеки един момент и да обяви всяко едно развитие за победа от своя страна. Такова е мнението на руския националист и бивш щатен служител на ГРУ Игор Всеволодович Гиркин, познат още като Игор Стрелков, който беше осъден през 2022 година на доживотен затвор от Окръжния съд в Хага за свалянето на малайзиския „Боинг 777“ над Донецка област през юли 2014.

„Официално у нас няма нищо. Официално целите на Специалната военна операция не са формулирани, за да е удобно във всеки един момент да се каже, че ние сме ги постигнали и да завършим войната“, казва Гиркин в интервю за един от руските видеоресурси.

Гиркин-Стрелков поддържа в него образа си на руски националист, като критикува „градивно“ и твърди, че тази война в името на Русия и на руския народ. „Ако изгубим тази война това ще бъде последвано от колосална щета за Русия и руския народ. Но колко пъти да го повтаряме, вие ме разбирате. Това ще бъде катастрофа. Просто катастрофа, след което ще ни доизтрепят. А теоретически, как аз виждам идеологията – освобождение на Новорусия и Малорусия и на Украйна, в края на краищата“.
Според Гиркин-Стрелов Русия, след като се е представила неубедително по време на нахлуването в Украйна, е загубила авторитета си на сериозна военна сила.

„Русия, по време на войната, която отприщи в Украйна, загуби репутацията си на силна военна сила, тъй като не успя да постигне превъзходство нито на бойното поле, нито на политическия фронт“, коментира бившият лидер на бойците на т. н. ДНР в друга медийна изява като военен експерт пред видеопортала „Бастион“. Според него дори „ядреният коз“, който уж държи Русия, вече не предизвиква страх у Запада.

„Властите на Руската федерация могат да заплашват (с ядрени оръжия, б. р.), но никой няма да им повярва. Дори да решат да използват ядрения коз, Западът изобщо не вярва в това след зърнените сделки и безкрайните преговори в Минск“, казва Гиркин.

Той поддържа тезата, че Русия с "беззъбата" си военна кампания в Украйна е унищожила имиджа си на Запад. „Тя го унищожи не само на Запад. Тя го унищожи навсякъде. Смятам, че много слабата подкрепа от страна на Китай е причинена от „изключителния“ пропуск на Кремъл и неефективността на нашите въоръжени сили. Защото да подкрепяш слабите които не могат да направят нищо сами, няма смисъл“.

Според Гиркин Русия все още не е станала сателит на Китай - "Кремъл не се хваща на това", но статутът на Руската федерация като съюзник на КНР поставен под съмнение.

„Статутът на съюзник – трябва да се защитава. А ние показваме, че не сме способни във военен план да претендираме за този статут. Извинете, но щом доскоро неутрални Швеция и Финландия започнаха да кълват Руската федерация, щом те са тръгнали към НАТО, значи от нас даже и мишките не ги е страх“, коментира официално признатият за терорист руснак.

Гиркин сочи и още един аргумент в полза на твърденията си, че Русия губи авторитет – това се доказва от изявленията на естонските политици, че страната възнамерява да блокира и включи в териториалните си води екстериториалния коридор, по който Руската федерация снабдява Калининград.

„Естония! За какъв престиж в света можем да говорим? Иран има по-голям престиж, Северна Корея има по-голям престиж. На техните заплахи вярват“, обобщава Гиркин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

17.02 2023 в 15:27

Трудно е да проумееш че всички хора не са като теб, а имат различни цели, идеали и морал. За крадеца, всички са крадци, за измамника всички са измамници. Честния човек третира останалите честно, и очаква същия отговор от тях. Щедрия раздава и се чуди че останалите не прават като него. Така че гледайте в какво Гиркин обвинява Запада и от какво се страхува, за да му разберете на на него мирогледа. Той не може да си представи че Русия ще бъде оставена на мира ако тя се изтегли от окупираните територии.

1935

2

Муню

17.02 2023 в 11:02

Всичко е по план! Да не го забравяме.
И руснаците да но го забравят. Когато всичко е по план, смъртността няма значени. Апропо, може и това да е плана?
Кой знае. Майките на загиналите да обяснят на останалите майка , че може пък плана е, и тяхните деца да понамалея?

345

1

Джендо Джедев

17.02 2023 в 10:29

"Просто катастрофа, след което ще ни доизтрепят."

Ма кой е тръгнал да ви трепе, бе, пич? Вие си я вършите тая работа самички, хората просто трябва да се запасят с пуканки и да ви гледат сеира отстрани. Както и правим, де! :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика