Христо Грозев: Това, което се случи в Русия, ще се повтори

Путин по случайност спаси поста си, каза разследващият журналист

OFFNews 28 юни 2023 в 09:49 14161 3

Христо Грозев

Снимка Getty Images

Христо Грозев

Това, което се случи в Русия, ще бъде повторено. В близките 6 месеца ще видим завършек на това, което беше започнато в Русия", заяви разследващият журналист Христо Грозев след опита за бунт на Евгений Пригожин от събота. 

По думите му това няма да бъде повторено от "Вагнер", а от други хора. 

Според Грозев митът за това колко добър балансьор е Путин и как не може да бъде свален е развенчан с бунта на Пригожин. "Той показа колко лесно е това", допълни той. 

По думите му щетите са за имиджа на Владимир Путин, който досега е бил представян като "човек, който не може да бъде атакуван, който така добре балансира всички различни кули в Кремъл". 

"Това, което се случи, показа как той по случайност спаси поста си", коментира още Грозев. Той коментира и възможните причини, поради които Пригожин е спрял "похода си за мир" към Москва.

Грозев обясни, че от една страна Пригожин не е получил очакваната подкрепа от някои от своите поддръжници, "може би хора в специални служби, които му бяха обещали или намекнали, че ще получи подкрепа".

Той подчерта, че много важен елемент е подкрепата, която е очаквал от (Сергей) Суровикин (генерал от руската армия и командващ Въздушно-космическите сили - бел.ред.) Суровикин, който в момента на практика ръководи военната операция в Украина.

"Американското разузнаване е знаело, доколкото разбираме от днешна статия в Ню Йорк Таймс, за това, че Суровикин е бил посветен в плановете на Пригожин", посочи Грозев.

Според него друга възможна причина за спиране на бунта е възможен натиск от специалните служби на ФСБ срещу членове на семейството на Пригожин и други членове на "Вагнер".

Семейството на собственика на Вагнер започва да се придвижва извън Москва в последните часове на опита за бунт. Има данни, че синът на Пригожин е бил задържан при опит да напусне страната, разкри Грозев. 

От телефонните данни, с които Белингкат разполага, се вижда, че ден преди похода нещо се случва в Кремъл и специалните служби. Това води до пик в комуникациите посред нощ. 

"Алтернативното мнение е, че от Кремъл са планирали действия към Вагнер и това е стигнало до Пригожин. Възможно е заради този натиск да е започнал едно не много добро нападение", смята Грозев. 

Около полунощ на 24-и започва трескаво общуване по телефона на шефове от ГРУ, които се свързват с всички приятели и познати, способни да влияят на Пригожин.

Цяло нощ от ГРУ говорят с Алексей Дюмин - сега губернатор на област Тула, но считащ се за баща на ЧВК Вагнер, разкри още Грозев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

28.06 2023 в 14:10

Изключително оптимистична прогноза, дано да е вярна! Частните армии в педеРацията били няколко десетки, а Вагнер не била най-голямата!? Има Господ, има Възмездие...

1236

2

БотоксПутю

28.06 2023 в 10:17

Това е държава от средновековен тип. Всеки болярин/велможа си има собствена войска и крепостни селяни. Проблемът е, че е натъпкана с ядрено оръжие.

4038

1

Moirae

28.06 2023 в 09:58

След онзи ден на метеж и надвисналата имплозия на фашистския режем, образът на стожерът Путин осезаемо се смали, спаружи и избледня. И да не е окончателно, то това, за което пише Грозев, е съвсем реалистично.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews