Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Хунтата в Мианмар екзекутира бивш депутат, писател и още двама активисти за демокрация

OFFNews 25 юли 2022 в 09:14 1645 0

Активисти на международната асоциация за защита на човешките права

Снимка БТА/АП

Активисти на международната асоциация за защита на човешките права "Амнести" държат плакати с надпис "Не на смъртното наказание", докато организират протест пред италианското външно министерство в Рим срещу смъртното наказание в Мианмар, вторник, 21 юни 2022 г.

Военната хунта в Мианмар екзекутира четирима активисти за демокрация. Смята се, че това е първото изпълнение на смъртно наказание от десетилетия, пише Би Би Си.

Убитите са бившият депутат и хип хоп изпълнител Пьо Зеяр Тау (41 г.), писателят Кяу Мин Ю (53 г.), Хла Мьо Аун и Аун Тура Зау. Те бяха осъдени за извършването на „терористични действия“. Не е ясно кога и как те са били екзекутирани.

През 2021 г. в Мианмар бе извършен военен преврат. Хунтата свали демократично избраното правителство, ръководено от Националната лига за демокрация (НЛД) на Аун Сан Су Чи, през февруари миналата година и това предизвика огромни протести, които бяха бързо потушени. Правителството на националното единство на Мианмар в сянка, което беше сформирано като опозиция на преврата, осъди убийствата, като заяви, че е "шокирано и натъжено". В него влизат продемократични дейци, представители на въоръжени етнически групи и членове на НЛД. Те призоваха международната общност да "накаже (убийствената) военна хунта за нейната жестокост и убийства".

Държавната информационна служба - Global News Light of Myanmar - заяви, че четиримата мъже са били екзекутирани, тъй като "са давали директиви, организирали са и са извършвали заговори за брутални и нечовешки терористични актове". В съобщението се казва, че те са били обвинени по законите за борба с тероризма.

По данни на Организацията на обединените нации това са първите екзекуции от 1988 г. насам. Предишните екзекуции в Мианмар са били чрез обесване.

Членове на семействата на четиримата мъже чакат в затвора "Инсеин" в Янгон, за да зададат въпроси на властите. Те все още не са получили телата, казва сестрата на Кяу Мин Ю пред Би Би Си.

Съпругата на Пьо, Тазин Нюн Аун, заяви, че не е била информирана за екзекуцията на съпруга си, съобщи Ройтерс.

Всички семейства са подали молби за информация относно екзекуциите.

Четиримата мъже получиха смъртни присъди през януари след съдебни процеси при закрити врата, които правозащитните организации критикуваха като несправедливи и непрозрачни. Пьо Зеяр Тау и Кяу Мин Ю, известен също като Ко Джими, загубиха обжалването на присъдите си през юни.

53-годишният Кяу Мин Ю е ветеран от студентската група "Поколение 88" - бирманско продемократично движение, известно с активната си дейност срещу военната хунта по време на студентските бунтове през 1988 г. За участието си в продемократичното движение той излежава няколко присъди в затвора, преди да бъде освободен през 2012 г. През октомври миналата година е арестуван, след като е обвинен, че е укривал оръжия и боеприпаси в апартамент в Янгон и е бил "съветник" на правителството на националното единство.

Бивш хип-хоп изпълнител Пьо Зеяр Тау често си навличаше гнева на хунтата заради антивоенните си текстове. През ноември е арестуван за предполагаеми антитерористични престъпления.

За другите двама активисти се знае по-малко. Те са осъдени на смърт за убийството на жена, за която се твърди, че е била информатор на хунтата.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш нарече решението на военните да осъдят на смърт четиримата активисти "грубо нарушение на правото на живот, свобода и лична сигурност".

Откакто завзеха властта миналата година, военните власти засилиха репресиите си срещу местните милиции, опозиционните активисти и онези, за които се смята, че са настроени против преврата. Те твърдят, че резултатите от общите избори, на които политическата партия на Су Чи спечели с огромна преднина, са били фалшифицирани - обвинение, което служителите на избирателната комисия отхвърлиха, заявявайки, че няма доказателства за измама.

От преврата насам Су Чи е задържана под домашен арест и ѝ е повдигнато множество обвинения, вариращи от корупция до нарушаване на закона за служебните тайни, което може да ѝ донесе присъда до 150 години.

Асоциацията за подпомагане на политическите затворници (АППЗ), която води регистър на убитите, хвърлените в затвора или задържаните от военните, твърди, че след преврата са арестувани 14 847 души, а около 2114 от тях са били убити от военните сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews