Индийската армия следи отвлечения в Арабско море български кораб Руен

OFFNews 16 декември 2023 в 17:19 3335 0

Корабът Руен

Снимка Indian Navy

Корабът Руен - снимката е на индийските ВМС

Индийските военноморски сили обявиха днес, че следят отвлечения в Арабско море български товарен кораб "Руен", който плава под малтийски флаг, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че засега не е потвърдено кои са похитителите, но се смята, че те са сомалийски пирати.

В съобщението на индийските ВМС се казва, че те са се отзовали на сигнал за бедствие, подаден от кораба "Руен". В резултат те са изпратили свой боен кораб, участващ в антипиратски патрули, и самолет, за да установят местонахождението на отвлечения плавателен съд и да му помогнат.

Индийският военен самолет е прелетял над кораба "Руен" вчера рано сутринта и оттогава непрекъснато следи неговия курс.

Според индийските ВМС отвлеченият български плавателен съд се е насочил към бреговете на Сомалия. Те допълниха, че военният им кораб, който е бил разположен в Аденския залив за извършване на патрули за охрана срещу пиратство, е забелязал българския плавателен съд тази сутрин.

Екипажът на "Руен" е 18-членен. Осем са българи, останалите моряци са от Мианмар и Ангола.

Вчера Британската организация за търговско мореплаване UKMTO съобщи, че според агента по сигурността на "Руен" "екипажът вече няма контрол над плавателния съд". Европейската мисия за борба с пиратството в региона обяви, че испанската фрегата "Виктория" е отплавала, за да пресрещне "плавателния съд, за който се твърди, че е отвлечен от пирати".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика