Израел разширява наземната операция: 150 удара за нощ, мъртъв е лидер от атаката на 7.10.

Опустошенията са почти апокалиптични в някои райони, съобщава Би Би Си

OFFNews 28 октомври 2023 в 09:09 4423 2

Газа

Снимка Архив

Удари над Газа

Израел разширява наземните си операции в Газа срещу цели от Хамас. Страната обяви, че е убила един от организаторите на проведената с делтапланери терористична атака над своята територия от 7 октомври т.г. - Асем Абу Ракаба. 

На територията на Газа са видени масивни експлозии след нанесели от израелски самолети удари, предава Би Би Си. 

Хамас съобщава за сражения в Северна Газа, където са влезли израелски военни и танкове.

В същото време комуникационните са спрели да работят и няма как да се установи контакт с жителите в Газа, допълва Би Би Си. 

ООН призова за незабавно прекратяване на огъня за хуманитарни цели. "За" гласуваха 120 държави, като резолюцията бе предложена от Йордания.

Кореспондент на Би Би Си в Израел съобщава, че по данни на израелската армия са ударени над 150 цели в северната част на Газа. Армията обяви, че е поразила подземни цели, вкл. „тунели на терора, подземни бойни пространства и допълнителна инфраструктура“.

Опустошенията са почти апокалиптични в някои райони и броят на загиналите според управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването е нараснал до над 7000 – около половината от тях са деца, допълва Би Би Си.

В Израел се усеща нарастваща критика към покачващата се интензивност на въздушните атаки, особено от семействата на 229-те заложници, които все още се държат от Хамас в Газа. Но израелското правителство не се разколебава. Думата „прекратяване на огъня“ дори не се обмисля, казват правителствени служители и Израел няма да се успокои, докато не постигне целта си да победи напълно Хамас, предава кореспондентът на Би Би Си от Йерусалим.

Отново тази нощ израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) са извършили въздушен удар срещу обект на Хизбула в Южен Ливан в отговор на ракетен обстрел срещу Израел вчера. Ракетите са били насочени към позиция на ЦАХАЛ на Голанските възвишения, но снарядите са паднали в Сирия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

2

Ivan

28.10 2023 в 18:00

"В Израел се усеща нарастваща критика към покачващата се интензивност на въздушните атаки, особено от семействата на 229-те заложници, които все още се държат от Хамас в Газа."
Интересно, какво мислят гражданите на Израел, чиито близки бяха зверски избити, включително бебета, по начин, по който и хуните не са избивали, от изродите , членове на ХАМАС за въздушниете удари срещу Газа? Къде и кой видя тази критика на граждани от Израел? Да ги изтрият! До крак и за урок на останалите живи изроди-"Никога не си го позволявайте повече по отношение на израелския народ!"

345

1

Джендо Джедев

28.10 2023 в 10:17

Изродите вместо да строят училища, болници, гражданска инфраструктура и градини, кОпат тунели. Като плъхове. После се чудят що живеят като скотове и Израел ги бомби.

А ООН в този си вид е абсолютно ненужна смешка.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews