Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Кабул може да падне под властта на талибаните до 90 дни

OFFNews 12 август 2021 в 11:36 2394 2

Снимка Getty Images

Талибаните биха могли да изолират столицата на Афганистан за 30 дни и евентуално да я превземат за 90, заяви представител на американската отбрана, след като бойците завладяха голяма част от страната, предадоха Би Би Си и Ройтерс. 

Според източник на Ройтерс новата преценка за това колко дълго може да издържи Кабул е резултат от бързия напредък на талибаните след напускането на съюзническите сили на НАТО.

"Но това не е предрешено заключение", добавя източникът, защото афганистанските сили за сигурност могат да обърнат инерцията, като окажат по-голяма съпротива.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова афганистанските лидери да се борят за родината си и заяви, че не съжалява за решението да оттегли военните си сили от страната.

Според прессекретаря на Белия дом Джен Псаки афганистанците "трябва да определят ... дали имат политическа воля да отвърнат на удара и дали имат способността да се обединят като лидери, за да отвърнат на удара".

Битки се водят и по улиците на втория по големина град в страната - Кандахар. Тази сутрин ислямистите са превзели и 10-та столица на провинция - град Газни, който е разположен само на 150 километра от столицата Кабул.

По данни на ООН цивилните жертви на боевете са вече над 1000. Страната вече е на прага на хуманитарна катастрофа.  

Ислямистите сега контролират 65% от Афганистан и са на път да завладеят и 11-та провинциална столица. В сряда Файзабад, в североизточната провинция Бадахшан, стана осмата столица на провинция, завзета от талибаните.

Всички подстъпи към Кабул, който се намира в долина, заобиколена от планини, са блокирани от цивилни, които опитват да влязат в града, бягайки от насилието по други места. Трудно е да се определи дали и талибански бойци са навлезли така в града.

Загубата на Файзабад е последния неуспех на афганистанското правителство, което се бори да спре въздействието на атаките на талибаните.

„С падането на Файзабад целият североизток е попаднал под контрола на талибаните“, каза Муджадиди, член на провинциалния съвет на Бадахшан.

Талибаните искат да победят подкрепеното от САЩ правителство и да наложат отново строгия ислямски закон. Скоростта на тяхното напредване изненада правителството и неговите съюзници.

Пред репортер на Би Би Си един от талибанските бойци заявява, че са имали правителство, което е било свалено и обвинява американците, че са започнали битките. 

„Те не се отказват от западната култура ... затова трябва да ги убием“, казва боецът за „марионетното правителство“ в Кабул.

На въпроса как оправдава насилието, особено като талибаните заявяват, че се борят в името на народа, който реално страда от атаките, той отговаря хладно:

„Това е битка, така че хората умират“ и добавя, че групата прави всичко възможно „да не навреди на цивилните“.

Преговорите

САЩ изтеглиха силите си от страната този месец в замяна на обещанията на талибаните, че Афганистан няма да бъде използван за международен тероризъм. САЩ продължава да оказва значителна въздушна подкрепа, както и помощ с храна, оборудване и средства за заплати на афганистанските сили. 

Талибаните обещаха да не атакуват чужди сили при изтеглянето им, но не се съгласиха с прекратяването на огъня с правителството. 

Висш лидер на талибаните заяви, че ръководителят на политическия офис на групата, Абдул Гани Барадар, се е срещнал със специалния пратеник на САЩ Залмай Халилзад в Доха във вторник. Не се съобщават подробности за срещата.

Очакваше се в сряда да се проведе среща на платформата Тройка Плюс - САЩ, Китай и Русия, на която е щяла да участва и делегация на талибаните.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че е готов да се срещне с лидерите на талибаните и да посредничи за спирането на атаките им срещу столиците. 

Премиерът на Пакистан Имран Хан, който вече опита да посредничи за сключване на мир между талибаните и правителството в Кабул, заяви, че това ще е много трудно, защото талибаните искат първо президентът да подаде оставка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews