Катар призова гражданите си да напуснат ОАЕ до 14 дни

Държавите, скъсали отношенията си с Катар, вече са 7

OFFNews 05 юни 2017 в 15:37 19402 0

Катар призова гражданите си да напуснат Обединените арабски емирства до 14 дни, след като страната прекрати дипломатическите си отношения с Доха. 

Това обяви в Туитър катарското посолство в Абу Даби, цитирано от БТА. 

Тези, които не могат да се приберат директно в страната си, трябва да го направят през Кувейт или Оман, подчертаха от посолството.

Общо седем държави прекратиха дипломатическите си отношения с Катар - Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Йемен, Либия и Малдивите. Като причина беше посочено, че Катар подкрепя джихадистки групуровки. 

Катар определи като "неоправдано" скъсването на дипломатическите отношения. 

Тези мерки са "неоправдани" и "неоснователни". Те са взети "съгласувано с Египет" с "ясната цел да поставят Държавата (Катар) под опека, което означава нарушение на суверенитета й" и е "абсолютно неприемливо", обяви катарското външно министерство. 

Член на Съвета за сътрудничество в Залива, Катар "зачита суверенитета на останалите държави, не се меси в работите на други, а също така се бори с тероризма и екстремизма". Катар "ще предприеме необходимите мерки, за да осуети опитите за посегателство срещу населението и икономиката му", уточняват от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews