Киев разследва двама депутати за корупционни схеми при възстановяване на страната

OFFNews 21 ноември 2023 в 20:42 913 0

Рада

Снимка ЕПА/БГНЕС

Върховната Рада на Украйна

Украинските власти съобщиха, че са започнали разследвания срещу двама депутати по подозрение в опити да подкупят високопоставени служители, натоварени с възстановителните работи в страната, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тези разследвания са част от мащабна кампания за изкореняване на корупцията сред украинския елит.

Киев увеличи усилията за борба с корупцията в рамките на процеса на евроинтеграция и се готви да получи милиарди долари западна помощ за възстановяване на инфраструктурата, засегната от руска инвазия.

Националната антикорупционна служба на Украйна (НАСУ) съобщи, че е заловила един от депутатите, който е и член на антикорупционната комисия във Върховната Рада, в момент, когато се предполага, че е предлагал подкуп в биткойни - първи такъв случай в страната.

Разследващите казаха също, че подозират още един депутат в уреждане на среща за даване на подкуп от 150 000 долара, скрити в китайска декоративна кутийка, на паркинг пред супермаркет.

И двата подкупа са свързани с осигуряване на държавни средства за проекти за възстановяване и са били предложени на директора на украинската Държавна агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата, който е подал сигнал в НАСУ.

Украински зам.-министър по въпросите на възстановяването също е съдействал на разследващите за разкриване на втория опит за даване на подкуп, съобщи НАСУ. Той е участвал и в трето разследване, свързано с частен предприемач и директор на държавна компания, за които се твърди, че са предложили подкуп в замяна на разрешение за строителство върху държавна земя.

Властите засега не разкриват имената на заподозрените депутати, предприемач и директор на компания, нито на служителите, на които са били предложени подкупи.

В изявление във Фейсбук Държавната агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата заяви, че нулевата толерантност към корупцията е сред "ключовите принципи" в работата ѝ.

"Нашето сътрудничество с правоприлагащите органи и антикорупционните служби винаги е било и ще бъде систематично", посочи агенцията.

За разследванията се съобщава броени седмици преди очаквано решение на Европейския съюз, насърчаващ Украйна да се бори с корупцията, дали да започне преговори за присъединяване с Киев, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика