Кремъл обяви Акунин за чуждестранен агент. Той: Аз съм Бин Ладен с глоба за паркиране

OFFNews 13 януари 2024 в 16:47 3306 5

Акунин
Писателят Борис Акунин.

Известният руски писател Борис Акунин (Григорий Чхартишвили) бе обявен за "чуждестранен агент" в Русия.

Министерството на правосъдието на Руската федерация актуализира регистъра на "чуждестранните агенти", в резултат на което освен Акунин в него вече са включени изданието "Холод", както и авторът на Телеграм канала Moscow Calling Андрей Куршин, журналистът от "Новая газета" Александър Минкин и бившият общински депутат от Република Марий Ел Антон Соколов.

В изявление на Министерството на правосъдието се казва, че всички те са се противопоставили на "специалната военна операция" в Украйна, както руските власти наричат руската агресия срещу съседната държава. Министерството също така заяви, че всички те, с изключение на Минкин, са "разпространявали неточна информация, целяща да формира негативен образ на Руската федерация и нейните въоръжени сили". В същото време Минкин, според Министерството на правосъдието, е разпространявал "недостоверна информация" за решенията, взети от руските власти, и за тяхната политика.

По отношение на Акунин Министерството на правосъдието посочва, наред с другото, че писателят "е участвал в мероприятия за набиране на средства в подкрепа на ВСУ".

Борис Акунин изрази недоумение от включването му в регистъра на "чуждестранните агенти".

"Пишат, че съм бил обявен за чуждестранен агент. Това съм аз, терорист и екстремист?! Чувствам се като Бин Ладен, на когото са издали фиш за неправилно паркиране", написа той в канала си в Telegram.

На 18 декември Росфинмониторинг добави Акунин към списъка на "терористите и екстремистите". Малко след това Следственият комитет на РФ съобщи, че срещу писателя е образувано наказателно дело по членове за "фалшификати" за руските въоръжени сили и за публично оправдаване на тероризма (чл. 205. ал. 2 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Не бе уточнено каква точно е причината за образуването на делото.

Предполага се, че то може да е свързано с изявленията, които писателят е направил по време на разговор с прокремълските шегаджии Вован и Лексус, които се представили за представители на украинските власти. Тогава Акунин, говорейки за ударите на ВСУ на руска територия, заяви:

"Как би могло да бъде иначе?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

Зла свекърва

14.01 2024 в 07:26

Голяма борба пада с престъпмисълта.
Единствената грешка е, че Русия не е демилитаризирана. Тя е злото, което метастазира и се пръсна по света, за да прави комунизъм, и финансира терористични режими, за да оспорва хегемонията на Запада. Така започнаха - с Александър Невски, обявен за светия заради борбата му срещу Запада, и явно така ще свършат - като подклаждат терористични режими в борбата си срещу Запада.

Докато Западът подкрепя християнството и е инкубационна среда за неговото разпространение, Западът няма да има проблем, защото действа в синхрон с Божествения план за света.

Руснаците претендират за някаква месианска мисия с идеята им за Светата Рус, но освен тирания и мизерия, нищо друго не са донесли на света и така са показали, че няма нищо свято в тяхната Рус, само кръв, хомот, страх и окови.

910

4

бай Падежко

14.01 2024 в 06:23

До болка позната картинка! Да припомня епиграмата на Радой Ралин - "А на небосклона, осем милиона микрофона"

1000

3

foreigner66

14.01 2024 в 00:38

Как да не се възхитиш в този момент на съжденията на нашия професор и преподавател в н-ските европейски университети Ваньо Кръстев. Така ли според вас, "разбирачите" ще изглежда променения свят?? Да обявяваме писателите за терористи, художниците за бунтовници а артистите за национални предатели. Да пишем доноси срещу бащи,деца, прятели. Последното е много ценено и в напреднал Китай, Северна
Корея и Иран все бъдещи велики сили които ще променят света. :))

345

2

Джендо Джедев

13.01 2024 в 23:19

В тая клета кочина накрая всички ще бъдат обявени за чуждестранни агенти. С изключения на Путкин, Маша "2 стакана" Захарова, Димата, Серж "The Horse" Лавров, еленовъдът Шойгу, оня питекантроп Герасимов и още двама-трима. А бе, като казах "Герасимов", та се сетих - кво стана с тоя, май са го атомизирали, а? Не сме му виждали одухотворената мутра напоследък. ;)

22548

1

dolivo

13.01 2024 в 19:21

Много обидчиви Апаратчиците беее, ма мед ми капе на лицето какво Гестапо са си спретнали, то не дума, мисъл да помислиш и си с дело.

Чудесно!

Ватниците до кога ще издържат пред варелите горящи между блоковете?

Усещам голям терор преди избори, така, да си знаят местата.

98% победа на фюрерчето.

2% процента не се знае откъде ще са , сигурно въздържали се или грешки в системата, то никой няма да смее, щото "дали са анонимни" разбираш ли, изборите изобщо?

да не паднеш лошо от високо, ако не гласуваш както трябва.

Интересно, как не са въвели онлайн гласуване с логина, какво имаш да криеш, гражданино?