Лидерът на Мегацърквата е измъчвал и изнасилвал вярващи

"Всички си мислехме, че сме в рая, но бяхме в ада, а в ада се случват ужасни неща", разказва потърпевша

OFFNews 08 януари 2024 в 12:50 4419 0

Т.Б. Джошуа

Снимка Х/Би Би Си

Пасторът Т.Б. Джошуа

Доказателства за малтретиране и изтезания от страна на основателя на една от най-големите християнски евангелски църкви в света бяха разкрити от Би Би Си. Десетки бивши членове на Църквата "Синагога на всички нации" - петима от които британци - твърдят, че зверства, включително изнасилвания и принудителни аборти, са извършени от покойния нигерийски пастор Т.Б. Джошуа. Твърди се, че малтретирането се е осъществявало в таен комплекс в Лагос в продължение на почти 20 години.

"Църквата на всички нации" не е отговорила на обвиненията, но ги определя като неоснователни, пише Би Би Си.

Т. Б. Джошуа, който почина през 2021 г., беше харизматичен и изключително успешен проповедник и телеевангелист, който имаше много последователи в световен мащаб.

Констатациите на Би Би Си по време на двугодишно разследване включват десетки разкази на очевидци за физическо насилие или изтезания, извършвани от Джошуа, включително случаи на малтретиране на деца и хора, бичувани и оковавани. Много жени, които твърдят, че са били сексуално насилвани от Джошуа, като редица от тях посочват, че са били многократно изнасилвани в продължение на години в комплекса. Има и множество твърдения за принудителни аборти в църквата след предполагаемите изнасилвания от Джошуа, включително една жена, която казва, че е имала пет аборта.

Събрани са и множество разкази от първа ръка, описващи подробно как Джошуа е фалшифицирал своите „чудодейни изцеления“, които бяха показани на милиони хора по света.

Повече от 25 бивши „ученици“ са разговаряли с Би Би Си – от Обединеното кралство, Нигерия, САЩ, Южна Африка, Гана, Намибия и Германия – като са свидетелствали за своите преживявания в църквата. Много от жертвите са тийнейджъри. В някои от британските случаи техният транспорт до Лагос е бил платен от Джошуа, в координация с други църкви в Обединеното кралство.

Една от жертвите, британка, на име Рей, е била на 21 години, когато е изоставила дипломата си в Брайтънския университет през 2002 г. и е била вербувана в църквата. Тя прекарва следващите 12 години като един от така наречените „ученици“ на Джошуа в неговия подобен на лабиринт бетонен комплекс в Лагос.

„Всички си мислехме, че сме в рая, но бяхме в ада, а в ада се случват ужасни неща“, казва тя пред Би Би Си.

Рей споделя, че е била сексуално насилвана от Джошуа и подложена на форма на изолация в продължение на две години. Злоупотребата е била толкова тежка, че се е опитала да се самоубие няколко пъти в комплекса. Тя и много други интервюирани сравняват преживяванията си с това, че са в култ.

Джесика Кайму от Намибия разказва, че изпитанието ѝ е продължило повече от пет години. Тя е била на 17, когато Джошуа я е изнасилил за първи път и последвалите случаи на изнасилване са я накарали да направи пет принудителни аборта, докато е била там.

„Това бяха задкулисни... медицински лечения, през които преминавахме... можеше да ни убие“, казва още тя.

Други интервюирани споделят, че са били събличани и бити с електрически кабели и конски камшици и редовно не им било позволявано да спят.

Разследването на Би Би Си, което е проведено с международната медийна платформа Open Democracy, е първият път, когато множество хора, свързани с църквата преди, говорят публично. Те казват, че са прекарали години в опити да вдигнат тревога, но на практика са били заглушени.

Редица свидетели в Нигерия твърдят, че са били физически атакувани и дори обстрелвани, след като са говорили за малтретирането и са публикували видеоклипове, съдържащи обвинения в YouTube.

Екип на Би Би Си, който се е опитал да запише кадри от комплекса на църквата в Лагос от обществена улица през март 2022 г., също е бил обстрелян от охраната на църквата и е бил задържан за няколко часа.

Би Би Си са се опитали да се свържат с Църквата "Синагога на всички нации", но от там не са отговорили. По-късно те са отрекли предишни твърдения срещу Джошуа.

„Отправянето на неоснователни обвинения срещу пророка Т.Б. Джошуа не е ново явление... Нито едно от обвиненията никога не е било обосновано“, пишат в изявление от църквата.

Четирима от британските граждани, които са говорили с Би Би Си, казват, че са съобщили за насилието на британските власти, след като са избягали от църквата. Те не са предприети други действия.

В допълнение, британец и съпругата му са изпратили по имейл разкази на очевидци за техните изпитания и видео доказателства. В имейла си мъжът каза, че съпругата му е била многократно сексуално насилвана и изнасилвана от Джошуа. Той предупреди комисията, че други британски граждани все още са в комплекса и са подложени на зверства.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство не е отговорило на тези твърдения, но посочва пред Би Би Си, че приема много сериозно всички съобщения за престъпления, включително сексуално посегателство и насилие срещу британски граждани в чужбина.

Църквата "Синагога на всички нации" продължава да процъфтява днес под ръководството на жената на Джошуа - Евелин. През юли 2023 г. тя води обиколка на Испания.

Църквата на Синагогата на всички нации събира последователи по целия свят, управлявайки християнски телевизионен канал, наречен Emmanuel TV, и социални медии с милиони зрители. През 90-те и началото на 2000-те години десетки хиляди поклонници от Европа, Америка, Югоизточна Азия и Африка пътуват до църквата в Нигерия, за да станат свидетели на това как Джошуа извършва „чудеса на изцеление“. Най-малко 150 посетители са живели с него като ученици в комплекса в Лагос, понякога в продължение на десетилетия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки