Мексико може да се превърне в най-големия пазар на марихуана

OFFNews 11 март 2021 в 12:37 1903 1

Снимка Pixabay

Долната камара на мексиканския Конгрес одобри законопроект за легализирането на отглеждането и употребата на марихуана, съобщава "Ню Йорк таймс".

Така страната може да се превърне в най-големия пазар на марихуана в света.

Преди три години Мексико легализира медицинската марихуана и скоро след това се появиха и предложения за разрешаването употребата на растението за всякакви цели. Това обаче не се случи заради решение на Върховния съд в страната, в което цялостното легализиране на марихуаната беше обявено за противоконституционно.

Вчера предложението за легализиране на отглеждането на растението и употребата му за научни, медицински и лични цели беше прието с 316 гласа "за", срещу 127 "против". Окончателното решение ще бъде взето на 30 април, когато Сенатът ще реши дали да ратифицира законопроекта.

В предложението е заложено издаването на пет типа лицензи - за изследване, обработване, отглеждане, продажба и износ на марихуана. Всеки пълнолетен гражданин на страната ще има право да пуши марихуана, както и да отглежда няколко растения в домашни условия.

Общественият дебат между противници и поддръжници на законопроекта се фокусира най-вече върху голямата търговия на черно с наркотици в страната. Според подкрепящите легализирането "убеждението, че канабисът е част от сериозните обществени проблеми, е фалшиво".

Според критиците на законопроекта пък той ще задълбочи проблемите с наркомрежите в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews