Национализират домовете на напусналите окупираните територии на Украйна

Започна приемането на закони в непризнатите от никого, освен от Русия, ЛНР и ДНР, за да става всичко по съдебен път

OFFNews 03 април 2024 в 15:29 1416 2

ЛНР и ДНР

Снимка Интернет

Руските власти в окупираните територии на Украйна приемат закони за национализация на жилищата, оставени от собствениците им, съобщава "Ведомости".

Такъв закон е приет в т. нар. Луганска народна република (ЛНР) на 27 март.

"Става дума за апартаментите на онези хора, които са напуснали територията на ЛНР, и вече нямат намерение да се върнат тук", обяви депутатът от регионалния парламент Алексей Белецки.

Депутатът от Думата Виктор Водолацки пък свързва необходимостта от национализация на жилищата в окупираните територии с "проблемите по време на комунални аварии". Специални комисии ще отговарят за идентифицирането на изоставени апартаменти и частни къщи.

Първият зам.-председател на "Задграничното събрание на Запорожска област" Николай Пастушенко обяви и плановете си да се национализират домовете на напусналите региона, "които извършват подривна дейност". По думите на Пастушенко всичко ще става по съдебен път. Собствеността на онези, които "временно са напуснали военните действия в други региони на Русия или дори в чужбина", обаче няма да се пипа. Но не става ясно как властите ще определят "временно" напусналите региона.

Депутатът също обясни прехвърлянето на жилища към държавата с това, че "страдат комуналните дружества, които не получават заплащане за услугите".

По-рано ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник посочи, че става дума за 22 000 апартамента и къщи, "в които не живеят хора".

Обявената от Русия и непризната от никого Донецка народна република пък вече е започнала да прехвърля на общината изоставените домове. Председателят на правителството на ДНР Евгений Солнцев изтъкна, че има повече от 30 000 недвижими имота, чието национализиране ще отнеме "две-три години".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Зла свекърва

03.04 2024 в 19:30

Като че ли ден не минава без руснаците да доказват на света колко беззаконни са в действията си.

Не стига че нахлуха, не стига че бомбардираха и убиваха, ами и на тези, дето са избягали от техния камшик и жилищата искат да вземат.

Война, убийства и плячка.

Такива "асвабадители" огън да ги гори.

3714

1

GB

03.04 2024 в 18:09

Така са "национализирали" всичко и в България комунистите , под зоркото око на московитите! Кое за "държавата", кое за партията, кое за мене си!
Къщи, земя, добитък, банкови сметки...

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews