Обама недоволен от спирането на руски самолети без съгласуване

OFFNews 11 септември 2015 в 09:30 8591 29

Обама недоволен от спирането на руски самолети без съгласуване

Снимка whitehouse.gov

Американският президент Барак Обама останал недоволен от забраната за руски самолети да прелитат над България и Гърция за Сирия.

Това съобщава агенция "Блумбърг", цитирана от ТАСС. Информацията беше публикувана от Джош Рогин, който се позовава на двама източници. За текста в "Блумбърг" е отбелязано, че може да не съвпада с редакционната позиция на агенцията.

Според изнесеното от него Държавният департамент на САЩ се е опитал по своя инициатива да попречи на прелитането на руски транспортни самолети за Сирия през въздушното пространство на България и Гърция. Когато разбрал за тези опити, американският президент Барак Обама бил недоволен, че те били предприети без предварително междуведомствено съгласуване.

В началото на седмицата българският външен министър Даниел Митов постави условие на руската страна, че прелитането над наша територия може да става само, ако самолетите бъдат проверявани от българските власти. 

Подобно съгласуване вече е започнало и в Съвета за национална сигурност на Белия дом е било предвидено съвещание на ниво заместник-ръководители на силови ведомства. До момента обаче подобно съгласие няма: освен подръжниците на идеята за протипоставяне на Русия по въпроса за СИрия има и високопоставени служители на Белия дом, които са за сътрудничество с Москва в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Обама поръчал на своите съветници по националната сигурност да постигнат съгласие и да предложат колкото се може по-скоро план за действие за това как да се процедира по-нататък. Във всеки случай Белият дом и американското разузнаване вече са стигнали до извода, че Русия е готова да започне бойни полети от нова авиобаза в Сирия, но засега не са решили как да реагират на това.

За някои хора в Белия дом приоритетът е включването на повече страни в борбата срещу "Ислямска държава" и те се страхуват от допълнително изостряне на отношенията с Русия. Те сериозно обмислят да приемат засилването на руското присъствие като свършен факт, а после да работят с Москва за съгласуване на американски и руски удари срещу екстремистите.

За мнозина в правителството на Обама, особено тези, които работят по въпроса за Сирия, идеята да се примирят с руско участие в бойните действия е близка до това да признаят, че усилията за изгонване на сирийския президент Башар Асад са неуспешни. Освен това те се страхуват, че Русия ще използва борбата с "Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад.

В американското правителство има опасения, дори сред поддръжниците на противопоставянето на руските действия в Сирия, че САЩ реално нямат с какво да противодействат.

Ако Обама реши да не се примири с присъствието на руски военновъздушни сили в Сирия, той ще има на разположение няколко варианта, като всички те притежават недостатъци и ограничения, включително налагане на нови санкции на Русия, се казва в цитирания от ТАСС материал на Блумбърг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews