Оланд готви антикризисен план за Франция

Лъчезар Вълев 10 септември 2012 в 09:02 1192 0

Франсоа Оланд. Снимка:БГНЕС
Франсоа Оланд. Снимка:БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд обеща да изготви план за възстановяване на икономиката на страната.

Държавният глава обяви намерението си по време на телевизионно интервю.

Основното в новия икономическия план на президента ще бъде увеличаването на данъците.

По този начин Оланд се стреми да налее в хазната на страната между 15 и 20 милиарда евро. Допълнителни 10 милиарда евро ще дойдат чрез нови икономии.

Чрез тях правителството цели да отговори на високия бюджетен дефицит в страната и да го намали до 3 на сто до края на 2013 г.

Според анкета на френския вестник "Паризиен", шест от десетима французи са по-скоро недоволни от началото на президентския мандат на Оланд.

Изданието припомня, че рейтингът на Оланд започна да пада на фона на отслабващата икономика на Франция.

Според едно от последните социологически проучвания 59% от французите се определят като недоволни от живота си след встъпването в длъжност на новия президент срещу 34% през май. 55% от гражданите на Франция са на мнение, че правителството не предприема достатъчно сериозни реформи и че не ги поделя наравно между различните части на обществото.

Новите мерки на кабинета срещнаха силното недоволство на най-заможните хора във Франция, които ще бъдат облагани с огромни данъци.

В неделя стана ясно, соченият за най-богатия човек във Франция и четвърти по богатство в света, бизнесменът Бернар Арно, е подал молба за белгийско гражданство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews