Опозиционната журналистка Ксения Собчак се кандидатира за президент на Русия

OFFNews 18 октомври 2017 в 19:47 6409 3

Снимка ksenia-sobchak.com

Опозиционната журналистка Ксения Собчак се кандидатира за президент на Русия на изборите през 2018 г.

"На 36 години съм и реших да се кандидатирам за президент. Искам да върна възможността да се гласува "против всички", се казва в обръщение на Собчак на специално създаден за кампанията сайт. 

"Когато бях на 18 години, Путин стана президент. Децата, които се родиха през онази година, вече ще могат да гласуват. А може да се случи така, че когато синът ми може да гласува, в списъка на кандидатите ще бъдат пак Зюганов, Жириновски и Путин", казва Собчак. 

Говорителят на Путин Дмитрий Песков коментира кандидатурата на Собчак, Той обяви, че Ксения отговаря на посочените в руската конституция изисквания и може да се кандидатира за президент. 

Песков допълни, че политическите убеждения на Собчак все още са неизвестни. По думите му тя ще трябва да набира политически опит от нулата. 

"Политиката тотално се различава от журналистиката", каза Песков в ефира на телевизия "Дождь".

Вчера от централната избирателна комисия обявиха, че опозиционерът Алексей Навални няма да може да се кандидатира за президент за изборите през 2018 г., а ще може да направи това едва през 2028 г., тъй като е влязла в сила условната му присъда.

Навални беше осъден на 10 години условно за финансови злоупотреби по делото "Кировлес", което според него е политически мотивирано. 

Опозиционерът обаче е категоричен, че по закон има право да се кандидатира, тъй като присъдата му е условна. 

Навални започна и кампания с предизборни митинги, заради което по-рано този месец беше осъден на 20 дни затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки