Поколението "Батаклан", което се роди и умря в една година

OFFNews 18 ноември 2015 в 17:35 4187 0

Корицата на "Либерасион" от 16 ноември 2015 г.

В петък, 13 ноември, терористите нападнаха не туристите на Шанз-Елизе или в Лувъра, не отделно общество ("Чайна-таун" в XІІІ район или гей клуба в Льо Маре), а буржоазната, прогресивна, космополитна и хипстърска градска среда, коментира левият френски всекидневник Liberation.

Жертвите на терористите са млади граждани, които след мръкване изпълват терасите на парижките кафенета, клубове и концертни зали. Liberation обединява тези хора в едно поколение, наречено "Батаклан".

В Х и ХІ район се е запазила тази "етническа хетерогенност, която е изчезнала от повечето други райони" на столицата. В това пъстро градско пространство на десния бряг на Париж има модни ателиета, пакистански барове, арабски кафенета, китайски и виетнамски ресторанти, мюсюлмански книжарници и синагоги.

Концертната зала "Батаклан" в петък вечерта е била, разбира се, пълна с млади хора. 28-годишната Лола Салин, сътрудничка в издателство за детска литература, 28-годишната италианка, социолог в Сорбоната, Валерия Солесин, 29-годишният архитект Амин Ибнолмобарак и стотици други, дошли на концерт на Eagles of Death Metal, които в своите песни иронизират "културните кодове на мачизма и ограничеността на селяндурите".

Братя Куаши, разстреляли 76-годишния Кабю, 80-годишния Волински, 68-годишния Бернар Мари в редакцията на "Шарли Ебдо", се целеха в друго, по-възрастно поколение, "пропито с левичарски и анархистки дух и атеистична дързост".

Във Франция повече от където и да било в света поколението се определя чрез кръщение в метежи и манифестации - студентите от май 68-ма или бунтовниците от 2005-а. Но за първи път едно поколение се роди и умря в една година. Един и същ младеж можеше да се влее в огромната тълпа от 11 януари и да бъде убит след десет месеца от джихадистите, пише Liberation.

В Х и ХІ район "може да се видят млади хора с цигара в устата и чаша в ръка. Те общуват с тези, които ходят в местната джамия, - разказва историкът и специалист по Близкия Изток Пиер-Жан Люзар пред изданието Mediapart. - Именно това иска да разруши Ислямска държава, тласкайки френското общество към разделение".

Преподавателят по философия в Екол нормал в Париж Фредерик Вормс обяснява, че има поколения, които сами създават събитията (както през май 1968 г.). А има такива, които се оказват жертви на събитията. И така поколението "Батаклан" "прозвуча и едновременно беше заглушено" чрез терористичните актове.

По думите му, това поколение умее да се наслаждава на живота, но хората по терасите на кафенетата далеч не са безгрижни. "Те обсъждат всичко и нищо, но това "нищо" е цял фон, който също е далеч от безгрижността. Това са и бежанците, и местните избори, войната, която, както ние знаем, е не само там, но и тук",  казва професорът по философия.

Фредерик Вормс задава въпроса: но нима на терасите на кафенетата е било цялото поколение? Нима терористите не са на същата възраст, както и техните жертви? А какво да кажем за тези, които демонстрират своята ненавист? Те не са ли част от това поколение?

Вормс е на мнение, че сега е необходимо "да се осъзнае и приеме този поколенчески разкол".

"Това поколение вече беше разделено, но не знаеше, че е разделено. Без да бъдат погълнати от мисли за това, те ще продължат да ходят в кафенетата", заключава професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews