Полиция ще охранява училищата в Сърбия от 1 септември

OFFNews 22 август 2023 в 21:28 940 2

Снимка Insajder

Входът на белградското училище "Владислав Рибникар", където на 3 май тази година 13 годишен ученик уби с пистолет осем свои съученици и охранителя на училището и рани учителка и шест деца, едното от които почина по-късно.

Полицията ще охранява всички училища в Сърбия от 1 септември, като полицейски служители ще присъстват преди, по време и след учебните часове и в двете смени, съобщиха от Министерството на образованието на Сърбия, предаде Танюг. Освен в училищните дворове, полицейските патрули ще бъдат засилени и в близост до училищата и ще контролират и регулират безопасността на движението, бе съобщено след проведена днес работна среща на представители на Министерството на образованието на Сърбия и сръбското вътрешно министерство.

Както бе посочено, директорите на училищата и началниците на полицейски участъци работят интензивно по анализиране на ситуацията със сигурността, за да предприемат съвместни мерки за повишаване на безопасността на учениците и служителите на възможно най-високо ниво. На срещата бе обсъден и проектът "Заедно и безопасно през детството“, който ще се реализира съвместно от сръбското министерство на образованието и МВР в началните училища през следващата учебна година. Целта на проекта е да повиши информираността на учениците за последствията от насилствено поведение в реална и виртуална среда, да разпознават различни видове насилие и дискриминация, да усвояват стратегии за оказване на помощ на други в беда и умения за ненасилствено разрешаване на конфликти. Представители на Министерството на образованието благодариха на МВР за сътрудничеството и подкрепата при осигуряването на безопасността на учениците и служителите в училищата.

Мерките се предприемат, след като на 3 май тази година 13 годишен ученик в белградското училище "Владислав Рибникар" уби с пистолет осем свои съученици и охранителя на училището. Той рани също учителка и шест деца, едно от които по-късно почина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

3

Stoyancho

23.08 2023 в 11:50

Дано предстоящата учебна година е спокойна.

870

1

Constanza

22.08 2023 в 21:35

Далеч по-евтино би било да се забрани притежаването на огнестрелно оръжие извън полицията и армията.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки