Президентът на Харвардския университет подаде оставка след обвинения в антисемитизъм и плагиатство

OFFNews 03 януари 2024 в 15:21 2462 4

Клодин Гей

Снимка GettyImages

Президентът на Харвардския университет Клодин Гей

Президентът на Харвардския университет Клодин Гей подаде оставка, след като беше обвинена в плагиатство в научните ѝ публикации и бе обект на критики заради коментари за антисемитизма в кампуса, съобщи Би Би Си. Това се случва около месец след участието ѝ в изслушване в Конгреса за противодействието на антисемитизма в университетските кампуси след началото на войната в Ивицата Газа, заедно с колегите ѝ от Масачузетския технологичен институт и Пенсилванския университет. 

В писмо, в което обявява оставката си, тя каза, че в "най-добрия интерес" на университета е тя да си отиде.

"Това не е решение, което взех лесно“, пише професор Гей, добавяйки, че нейната оставка ще позволи на Харвард "да се съсредоточи върху институцията, а не върху всеки отделен човек".

Тя казва, че е била подложена на заплахи и обиди на расова основа.

53-годишната Гей беше президент в продължение на шест месеца, като тя е първата чернокожа и втората жена, назначена да ръководи университета от Бръшляновата лига. Нейният мандат е най-краткият в 388-годишна история на университета. Тя е професор по политически науки и по африкански и афро-американски изследвания.

Харвард е един от няколкото университета в САЩ, обвинени, че не са защитили своите еврейски студенти след избухването на войната между Израел и "Хамас" през октомври. Еврейските групи съобщават за тревожно нарастване на антисемитските инциденти в САЩ от началото на конфликта.

По време на напрегнато изслушване в Конгреса миналия месец професор Гей каза, че призивите за убиване на евреи са "отвратителни". Тя обаче добави, че ще зависи от контекста дали подобни коментари ще представляват нарушение на кодекса на поведение на Харвард по отношение на малтретирането и тормоза.

Този коментар предизвика широка реакция и по-късно професорът се извини в интервю за студентския вестник на университета.

"Когато думите засилват страданието и болката, не знам как можеш да изпиташ нещо друго освен съжаление", казва Гей.

Десетки политици и някои високопоставени възпитаници я призоваха да се оттегли заради коментарите, но близо 700 преподаватели се обединиха зад нея в писмо и университетът каза, че тя ще запази работата си въпреки противоречията.

Оттогава обаче американските медии разкриха няколко случая на предполагаемо плагиатство в нейното академично досие. Бордът на Харвард разследва обвиненията миналия месец и откри две публикувани статии, които изискват допълнително цитиране.

Бордът обаче заяви, че тя не е нарушила стандартите за неправомерно поведение при изследването си.

Още твърдения, че професор Гей не е цитирала правилно академични източници, се появиха броени часове преди тя да подаде оставка във вторник (2 януари) и бяха публикувани анонимно в консервативния вестник Washington Free Beacon.

11-членният управителен съвет на университета, Харвардската корпорация, заяви в изявление, че професор Гей ще възобнови своята преподавателска длъжност, след като подаде оставка.

"Докато президентът Гей призна грешните стъпки и пое отговорност за тях, вярно е също, че тя показа забележителна издръжливост на фона на лични и продължителни атаки“, се казва в съобщението.

"Въпреки че част от това се разигра в публичното пространство, голяма част от него е приела формата на отблъскваща и в някои случаи расистка злоба, насочена към нея чрез позорни имейли и телефонни обаждания. Категорично осъждаме подобни атаки", добави съветът.

Ректорът на университета и главен академичен директор, Алън Гарбър, ще влезе като временен президент до назначаването на нов, съобщи Харвардската корпорация.

Професор Гей е вторият служител на университета, който подава оставка след изслушването в Конгреса на 5 декември.

Бившият президент на Университета на Пенсилвания Елизабет Магил подаде оставка само дни по-късно след гневна реакция. Дарител също изтегли 100 милиона долара (80 милиона паунда) в знак на протест срещу нейните коментари.

Президентът на Масачузетския технологичен институт (MIT) Сали Корнблут също свидетелства на изслушването и критиците сега удвояват призивите си тя също да се оттегли.

Оставката на Гей и полемиката около нея през последните седмици се оказаха силно обсъждан въпрос и политическата реакция не закъсня.

Конгресмен Байрън Доналдс, републиканец от Флорида, публикува в X, че "двама вече са долу, един остава“ във връзка с тримата президенти на колежи, които свидетелстваха на Капитолийския хълм.

"Отговорите ѝ бяха абсолютно патетични и лишени от моралното лидерство и академичната почтеност, изисквани от президента на Харвард“, каза републиканската конгресменка Елиз Стефаник.

Алиансът на възпитаниците на евреите на Харвард приветства нейната оставка, заявявайки, че като президент Гей "мълчаливо е насърчила онези, които се стремят да разпространяват омраза в Харвард, където много евреи вече не се чувстват в безопасност да учат, да се идентифицират и да участват пълноценно в общността на университета".

Ръководената от републиканците комисия на Конгреса, която започна разследването в Харвард и други университети, заяви, че разследването ще продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

4

GB

04.01 2024 в 00:11

Контекстът...
___________

"... призивите за убиване на евреи са "отвратителни". Тя обаче добави, че ще зависи от контекста дали подобни коментари ще представляват нарушение на кодекса на поведение на Харвард по отношение на малтретирането и тормоза."

___________
Дали контекстът ще определи дали са някакво нарушение на някакъв кодекс тези
___________
"лични и продължителни атаки“, приели формата "на отблъскваща и в някои случаи расистка злоба, насочена към нея чрез позорни имейли и телефонни обаждания. Категорично осъждаме подобни атаки".
___________

А дали бордът ще осъди подобните отблъскващи и злобни антиеврейски атаки срещу студентите???

22548

3

dolivo

03.01 2024 в 19:48

Кендълнаха тая дето толкоз свестни професори кенсълна, бели предимно, че не е истина

Дано да продължи тенденцията до изчистване на завзетите от социалистически некадърници университети в САЩ.

11730

2

Батко

03.01 2024 в 19:38

Woke culture down ????

400

1

демотиватор

03.01 2024 в 17:13

Не бях виждал доказана антисемитка, професор & доктор у Харвард- кой би допуснал... :-(
И благодаря за снимката- какво излъчване само... (ジ)

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки