Ринат Ахметов купи дронове, бронирана техника и дрехи за украинския спецназ "Алфа"

OFFNews 02 септември 2022 в 17:34 12747 2

Ринат Ахметов

Снимка ТАСС и Wikimedia

Ринат Ахметов

Компанията "Метинвест" на считания за най-богат украинец Ринат Ахметов е предал техника, дрехи, оборудване и медикаменти на стойност 30 милиона гривни (810 хиляди долара) на специалните подразделения на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) - Центъра за специални операции "А", съобщи в петък компанията, цитирана от Интерфакс.

Специалното подразделение "Алфа" (официално – военно поделение Е6117) изпълнява задачи в най-горещите точки на фронта.

"Момчетата от Център "А" се обърнаха към нас и помолиха за помощ, предвид важните задачи, които изпълняват в тила на врага, "Метинвест" изрази готовност да помогне. Ние напълно екипирахме поделението, осигурихме автомобили, брониран автомобил, десетки дронове , включително бойни дронове и специални дронове за разузнаване, термовизионни камери, облекло и др., на обща стойност над 30 милиона гривни“, заяви Александър Водовиз, ръководител на проектния офис на „Метинвест“.

"Днес ние изпълняваме най-трудните задачи, понякога в тила на врага. Помощта, която ни оказва компанията, е много важна в момента. Автомобилите и бойните дронове сега са просто незаменими", каза ръководителят на център "А" на СБУ.

От началото на войната в Украйна компанията „Метинвест“ на Ринат Ахмедов и Вадим Новинский е насочила повече от 1.9 милиарда гривни (над 51 милиона долара) в помощ на Украйна и Украинците.

За нуждите на армията Ринат Ахмедов е предал над 500 дрона, 1600 термозизионни камери, 27 хиляди кръвоспиращи турникети и 500 комплекта за първа помощ, както и 140 автомобила, собственост на „Метинвест“, тежка техника, отделно купи 100 пикапи, джипове и микробуси за армията, както и 20 линейки за военните медици на ВСУ.

55-годишният олигарх Ринат Ахметов произлиза от татарско семейство на миньор. Личното му състояние се оценява на 10 милиарда долара според класацията на „Блумбърг“ и 7.6 милиарда долара според подреждането на Форбс, което го подрежда на 327-мо място по богатство в света и на първо място в Украйна. Собственик е на разрушения от руската армия „Азовстал“ в Мариупол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

02.09 2022 в 19:54

През 1920 г ленин с декрет преименува всички етнически българи от Волжка България на татари. Та този човек на снимката е толкова татарин, колкото жужето е филантроп.

1220

1

хr4

02.09 2022 в 17:39

Ето така се прави, а не като нашите назначени "бизнесмени"- дребни душички, които са готови да продадат себе си, народа си и родината за евтина газчичка!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews