Русия отрече да е депортирала деца, само ''приела'' 3 милиона украинци на територията си

В ход са проверки на положението на над 5000 украинчета в Русия

OFFNews 23 януари 2024 в 17:14 1723 1

Снимка Архива

В ООН Русия отрече каквото и да било "депортиране" на своя територия на хиляди украински деца след нахлуването в Украйна, в което я обвиняват Киев, международното правосъдие и неправителствени организации.

Комитетът на ООН по правата на детето, който разглежда руския случай в рамките на редовно заседание, призова днес Москва да отговори на обвиненията в депортиране, предаде Франс прес. 

Ръководителят на руската делегация Алексей Вовченко, който е заместник-министър на труда и социалната защита, отрече Руската федерация да е участвала в депортирането на украински граждани на нейна територия от февруари 2022 г.

"Около 3 милиона жители на Украйна, включително определен брой деца, бяха приети в Руската федерация. Повечето от децата дойдоха със семействата си или с настойници, бяха настанени във временни приюти или при роднини", каза Вовченко.

Той обаче посочи, че в ход са проверки за положението на над 5000 украински деца в Русия.

Украйна изчислява, че от началото на войната 20 000 украински деца са били принудително изпратени в Русия. Само около 400 са били репатрирани от властите на този етап.

Как действа руската мрежа за депортиране на украински деца

Миналата година Международният наказателен съд издаде заповеди за арест срещу руския президент Владимир Путин и руския комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова за „депортирането“ на хиляди украински деца.

Москва твърдо отхвърля тези обвинения и твърди, че "преселването на евакуирани деца се извършва преди всичко по тяхно искане и с тяхно съгласие", според документ, който Русия изпрати на Комитета по правата на детето миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

23.01 2024 в 22:27

Тия се оправдават точно в стила на братята от цеха за гоблени в "Опасен чар". "Ние не шием гоблени. Ние самооооо...". Ба си ученичките! :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки