Русия ще внася храна от Латинска Америка

ОFFNews 08 август 2014 в 12:57 4578 5

Снимка Wikimedia.

Правителството на Русия преговаря с посланиците на някои страни от Латинска Америка за възможността за допълнителни доставки на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти, след като спря вноса на храни от страните, наложили санкции върху Москва, предаде "Ройтерс".

Все още не е известно кои страни от Южна Америка са били поканени на срещата. Известно е, че е присъствал представител на Чили. Той съобщи, че в близките дни руската страна ще предостави списък с приоритетни продукти за внос.

В Европа расте притеснението от последствията от руската забрана. Земеделци и животновъди от Чехия, Австрия и Гърция се готвят да се обърнат към Европейския съюз с искане да бъдат компенсирани за загубите, които ще понесат заради руското ембарго. Експерти посочват, че най-засегнати от въвеждането на ограничението ще бъдат Полша, Румъния и Холандия. Полският министър на селското стопанство дори заяви, че ЕС трябва да финансира износа на плодове и зеленчуци в страни от Азия и Африка.

Предстои експерти да обсъдят очакваните щети от руската забрана за внос на храни от Съюза. След експертните съвещания вероятно ще бъде свикан извънреден съвет на европейските лидери.

Руската забрана предоставя възможност за износ на мощната бразилска месна и житна икономика, както и за тази на по-малките латиноамерикански държави. Чили, която е една от възможните алтернативи за внос на плодове, изнася стоки за Русия на стойност 643 милиона долара. По-голямата част от износа се състои от храни, сьомга и плодове. Въпреки това различията в сезоните - в южната хемисфера в момента е зима - може да се окажат проблем за стопроцентовата замяна на вноса на плодове. 

По нареждане на президента Владимир Путин Русия забрани вноса на хранителни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия в отговор на санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews