САЩ и ЕС разширяват санкциите срещу Иран

Причината е атаката с дронове и ракети срещу Израел

OFFNews 17 април 2024 в 07:17 1319 2

Джейк Съливан

Снимка БТА/АП

Джейк Съливан

ЕС и САЩ планират разширяване на санкциите срещу Иран заради нападението с дронове и ракети срещу Израел. 

САЩ възнамеряват още в следващите дни да разширят санкциите срещу Иран, съобщи съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан, цитиран от БТА. Съливан посочи, че американският президент Джо Байдън е в процес на координация със съюзниците и партньорите, включително с Г-7, а също и с лидерите на двете партии в Конгреса на цялостен отговор на безпрецедентното иранско въздушно нападение срещу Израел.

"В следващите дни САЩ ще наложат санкции на Иран, включително на програмата му за ракети и дронове, а също и на юридически лица, подпомагащи Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и иранското Министерство на отбраната", добави Съливан. 

Израел призова за санкции срещу иранската ракетна програма и за обявяването на Иранската революционна гвардия за терористична организация.

Късно снощи след края на извънредната среща на външните министри от ЕС, първият дипломат на Общността Жозеп Борел заяви, че Брюксел предвижда санкциите, наложени на Техеран заради доставка на дронове за Русия, да бъдат разширени и да включват доставки на ракети. Възможно да се въведе забрана за продажба на Иран на части за производството на дронове.

В събота Иран за пръв път в историята извърши пряка атака срещу Израел. Техеран заяви, че тя е предприета в отговор на ликвидирането на ирански висши офицери в Сирия в началото на този месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Шаран 007

17.04 2024 в 08:31

Сетила се Мара да се побара. Но по-добре късно, отколкото по-късно.

318

1

Valioka

17.04 2024 в 07:47

Тея малоумници не разбраха, че нещата не работят по този начин - разширяваха ли разширяваха санкциите срещу рассия и ето докъде я докараха... Украйна е на ръба на разгром, а на Иран ич не им дреме за санкциите на ЕС и САЩ. Малоумни мекотели - педали без семейства и без деца... Нищо друго не ги интересува освен собственият им комфорт и благоденствие. Как можаха Европа и САЩ да стигнат дотук? Да владеят най-съвременните технилогии, да имат най-мощните икономики, да притежават най-модерните оръжия и да лижат подметките на путин и на аятоласите... Нещастници!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки