САЩ и Русия се надиграват с бойни учения

Юлиан Христов 07 март 2014 в 11:25 19095 60

В края на февруари в Русия беше направена внезапна проверка на бойната готовност на армията. Снимка: mil.ru

Малко след като напрежението около Украйна започна да спада, струпването на американска и руска военна техника в региона продължава под предлог, че се водят планирани учения.

На 3 март руският президент Владимир Путин заповяда изтегляне на войските и съединенията, които взеха участие в учения в близост до границата с Украйна. В този период руският държавен глава нареди изненадваща инспекция на войските, за да се установи бойната им готовност.

Операцията трябваше да продължи до 3 март и в нея бяха мобилизирани 150 000 войници.

В същото време НАТО отговориха с разполагането на F-15 в Полша и стартирането на по-интензивни учения през тази година между НАТО и полските ВВС. В пристанище Пирея, Гърция пък акостираха множество американски кораби, самолетоносач и подводници, като беше оповестено, че става въпрос за планирано учение.

Въпреки проведеният разговор между Барак Обама и Владимир Путин, в който двамата държавни лидери се съгласиха, че решението на кризата в региона е в ръцете на дипломацията, днес психологическото надиграване с използването на военна техника продължава.

От Командването на Военноморските сили на САЩ съобщиха, че американският ескадрен миноносец USS Truxtun се е отправил към български териториални води в рамките на планирано учение. Корабът трябва да акостира на пристанище Варна на 11 март и ще участва в учения с кораби от ВМС на България и Румъния за неопределен период от време.

Самолетоносачът "Дж. У. Буш", заедно със 17 други кораба и три подводници, акостираха край Пирея, Гърция, на 3 март

Други кораби от ВМС на САЩ остават в района на Пирея в изпълнение на планирани мисии. Група десантни кораби с контингент морски пехотинци на тях също навлезе в европейски води в последните дни. Бойна десантна група Bataan с численост от 4000 морски пехотинци и моряци тренира съвместно с регионални ВМС преди да отпътува за Персийския залив.

Днес Пентагонът съобщи, че шест американски изтребителя F-15 са пристигнали в Литва, за да подсилят патрулните мисии на литовските Военно-въздушни сили над Балтийско море по време на въоръжената намеса на Русия на Кримския полуостров.

Самолетите и 60 американски военнослужещи са се приземили на военновъздушната база „Шауляй" в Литва. Те се присъединяват към други четири F-15 и 150 човека обслужващ персонал, които вече изпълняват патрулни мисии в литовското въздушно пространство. В Литва пребивават и изтребители от базата на британските ВВС „Лейкънхийт" в Англия.

Междувременно днес стана ясно, че руската армия отново е на крака. Въоръжени сили провеждат ново учение в европейската част на страната. На полигона "Капустин Яр" край град Астрахан в южната част на Русия е започнало учение на войските от противовъздушната отбрана (ПВО) на Западния военен окръг, съобщава специализираният сайт pan.bg. Според информация на ИТАР-ТАСС за пръв път е събрана на едно място цялата сухопътна групировка на този род войски от окръга, включени са и части от ПВО на Северния флот.

В учението участват близо 3500 специалисти от войсковата ПВО на окръга, над 450 единици военна и специална техника, включително танкове Т-72, самоходни артилерийски установки и комуникационна техника от пето поколение, съобщи капитан 2-ри ранг Владимир Матвеев от пресслужбата на Западния военен окръг. Според информацията в учението участват зенитно-ракетни комплекси С-300, "Бук М1", "Оса", "Стрела-10", зенитно-артилерийски комплекси "Тунгуска" и преносими ракетни комплекси "Игла".

Зенитчиците тренират изпълнение на тактически, технически, специални, инженерни и военномедицински задачи в полеви условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки