Саудитска Арабия прати хуманитарна помощ на Украйна за $100 млн.

Жертвите на ударения от руска система С-300 цивилни в Запорожие се увеличиха на 13

OFFNews 05 март 2023 в 08:58 1911 0

Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал-Сауд си стискат ръцете по време на срещата им в Киев, Украйна, неделя, 26 февруари 2023 г.

Снимка БТА/АП - Пресслужба на украинския президент

Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал-Сауд си стискат ръцете по време на срещата им в Киев, Украйна, неделя, 26 февруари 2023 г.

Украйна получи от Саудитска Арабия хуманитарна помощ на стойност 100 милиона долара, предадоха ДПА и БТА, като се позоваха на Андрий Ермак - началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Тя включва 135 генератора с мощност от 20 до 400 киловата, термални одеяла и хигиенни материали, уточни началникът на президентската канцелария и благодари за помощта.

Хуманитарната помощ от трите самолета ще бъде разпределена между шест украински области. Тя ще достигне до хиляди хора Украйна.

"Хуманитарната помощ е знак за солидарността и взаимната подкрепа, която съществува между страните ни", изтъкна Ермак.

Критичната точка на войната в Украйна от няколко седмици е Бахмут, където през последното денонощие се водеха ожесточени улични боеве, но руските части все още не са превзели административния център на Бахмутския район в украинската Донецка област. Цивилното население се опитва да избяга с помощта на армията.

Тази седмица бе извършен и ракетен удар в Запорожие, поразил пететажна сграда. Днес Украинската служба за извънредните ситуации актуализира броя на жертвите на 13. Сред тях е дете. Сградата е била поразена от ракета от руската система С-300. Президентът Зеленски обяви, че ще държи Русия отговорна за поредния удар по цивилни граждани.

"Държавата терорист иска да превърне всеки ден в ден на терор срещу народа ни. Злото обаче няма да властва в тази страна. Ще изтласкаме окупаторите и на тях несъмнено ще им се търси отговорност за всичко", изтъкна Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки