Севернокореец успя да избяга с фамилията си в Южна Корея. Прекоси минно поле, бурно море и с деца в чували

Г-н Ким разказа за гладна смърт в родината си, а съпругата си убедил да тръгне, за да не живее детето им в подобни условия. Най-трудно било да убеди възрастната си майка

OFFNews 06 декември 2023 в 17:46 5889 3

Г-н Ким

Снимка Би Би Си

Историята на г-н Ким.

Севернокореец успява да извърши нещо нечувано - успява да избяга от родината си. При това не сам - с бременната си съпруга, майка си, семейството на брат си и урна с праха на баща си. Те са първите хора, избягали и успели да стигнат до Южна Корея през 2023 г. По време на пандемията от COVID-19 правителството на Северна Корея изпада в паника и изолира още повече страната от останалия свят, затваряйки границите и прекъсвайки търговията.

Историята на условно наречения господин Ким разказва Би Би Си.

Нощта на бягството е бурна. Силни ветрове носят бури след себе си. Всичко това е част от плана на г-н Ким – знае, че развълнуваното море ще принуди всеки кораб за наблюдение да се оттегли. Мъжът споделя, че от години е мечтаел за тази нощ, подготвя се за нея в продължение на месеци, но това не смекчава страха му.

Лодката, с която г-н Ким успял да спаси фамилията. Снимка: OFFICE OF SOUTH KOREAN POLITICIAN YOO SANG-BU

По време на пандемията много от утъпканите пътища за бягство през северната граница на страната с Китай са блокирани. Но братята живеят в малко рибарско градче в далечния югозапад на страната - близо до границата с Южна Корея. Това им дава алтернативен, но рискован изход - по море.

Първо трябвало да получат разрешение за достъп до водата. Били чували за близка военна база, където цивилните са изпращани да ловят риба. Братът на г-н Ким се включва в схемата.

Междувременно той самият започва да се сприятелява с бреговата охрана и патрулиращите в района, като постепенно успял да изкопчи информация за движението им, протоколи и модели на смени, докато не се увери, че той и брат му могат да излязат с лодката през нощта, без да бъдат хванати.

Но му предстои по-сложната задача да убеди възрастната си майка и съпругата си да тръгнат. И двете не искат. Братята обаче ги заплашили, че ще отменят пътуването си, ако не се присъединят към тях, а след това ще бъдат отговорни за нещастието на всички до края на дните им. По-възрастната жена се съгласява.

Съпругата на Ким обаче е непреклонна. Докато един ден двойката не разбира, че очаква бебе.

"Ти вече не си само собственото си тяло. Ти си родител - искаш ли детето ни да живее в тази адска дупка?", попитал г-н Ким жена си, за да я склони.

Вечерта на бягството децата на брат му били приспани с хапчета за сън. Двамата мъже ги пренасят през минно поле в тъмното до мястото, където тайно е акостирала лодката им за бягство. След като стигат до нея, скриват децата в стари чували със зърно, като ги маскират да изглеждат като торби с инструменти.

И се отправят към Южна Корея - мъжете въоръжени с мечове, жените - с отрова. Всеки стиска по една яйчена черупка, пълна с лют червен пипер и черен пясък, която при нужда да хвърля в лицата на бреговата охрана. Моторът на лодката изревава, но всичко, което г-н Ким може да чуе, е ударите на сърцето си. Една грешка и всеки от тях може да бъде екзекутиран. 

"Имаше много страдания. В първите дни на COVID-19 хората бяха изключително уплашени. Държавата излъчваше изображения на умиращи хора по света и предупреждаваше, че ако правилата не се спазват, цялата страна може да бъде унищожена. Някои хора дори бяха изпратени в трудови лагери за нарушаване на правилата", описва живота си в последните 4 г. Ким.

При всеки подозрителен случай под карантина е поставено цялото село. Всички са заключени без възможност да излизат - с много малко храна или въобще без нищо.

"Известно време хората умираха от глад, след това правителството докара камиони с храни. Твърдяха, че ги продават евтино. Беше все едно да държиш бебето си гладно, след това да му дадеш малко – то ще се изпълни с благодарност", казва севернокореецът.

Г-н Ким коментира, че хората са започнали да се съмняват дали това не е част от стратегията на държавата да спечели от пандемията. Тъй като повече хора оцеляват, те започват да мислят, че държавата е преувеличавала опасностите.

"Сега много хора вярват, че просто режимът е имал извинение, за да ни потиска. Затварянето на границите причини най-тежките щети. Снабдяването с храни в Северна Корея отдавна е несигурно, но с малките количества, които идваха в страната, цените скочиха рязко и животът на всички стана много по-труден", обяснява Ким.

През пролетта на 2022 г. забелязва, че и без това тежката ситуация се влошава.

"В продължение на 7 или 8 г. не се говореше особено много за гладуване, но след това често се случваше да се събудим и да разберем, че още някой е умрял от глад", продължава разказа си Ким.

Един февруарски ден на 2023 г. полицията съобщила, че е арестувала всички в съседното село заради предполагаемо убийство на възрастна двойка. Аутопсията обаче показала, че двойката е умряла от глад, а плъхове са изяли пръстите на ръцете и краката им.

През април умират двама фермери също от глад. За тях било изключително трудно, защото ако реколтата е лоша, държавата ги принуждава да компенсират дефицитите си, като предадат повече от личните си хранителни запаси.

Г-н Ким обаче намерил начини не само да оцелее, но и да спечели от кризата. Подобно на повечето хора в Северна Корея преди пандемията, той печелел, като продавал стоки на черния пазар - в неговия случай мотоциклети и телевизори, внесени контрабандно от Китай. Но след като границите били затворени, блокирайки почти цялата търговия, той преминал към купуването и продажбата на зеленчуци - знаел, че всички трябва да ядат.

"Хората идваха при мен и ме молеха за храна. Можех да поискам колкото реша", коментира Ким.

Така се оказва по-богат от всякога - със съпругата си позволявали да ядат яхния за вечеря, при това с месо по избор.

Животът, който севернокореецът описва, го представя като изключително проницателен и на моменти безскрупулен бизнесмен. Той спестява повече отколкото е могъл за десетилетие, като е намерил начини да надхитри севернокорейската система.

Това отчасти се дължало на факта, че се разочаровал от системата на младини. Откакто се помнел, той и баща му седели у дома и тайно гледали южнокорейска телевизия. Те живеели толкова близо до границата, че можели да настроят каналите си. Ким бил запленен от страна, в която хората са свободни.

През април миналата година Ким е бил принуден да гледа как 22-годишен мъж, когото познава, е застрелян при публична екзекуция. Убит е, защото слушал 70 южнокорейски песни и гледал около три филма, които споделил с приятелите си.

Г-н Ким в новата си родина. Снимка: Би Би Си

След спасяването им г-н Ким и семейството му първо трябвало да бъдат разпитани от южнокорейската разузнавателна служба, за да се провери дали не са севернокорейски шпиони. След това в център за презаселване те се запознават с живота в Юга. Въпреки че са толкова близо физически, старият и новият им дом са различни светове и дезертьорите често изпитват трудности с прехода.

Семейството се премества от центъра за презаселване в апартамент през октомври, точно когато съпругата на г-н Ким ражда. Тя е здрава, но трудно се приспособява, казва той, макар че майка му преживявала най-тежко. Никой от тях не се е возил в метрото преди и тя постоянно се губи. Всяка грешка допълнително срива увереността ѝ. "Сега тя малко съжалява, че е дошла тук", признава той.  

Но г-н Ким, който вече е толкова добре запознат с южнокорейската култура, казва, че се адаптира лесно.

"Светът, който си представях, и светът, в който сега се движа, са много сходни", признава той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

07.12 2023 в 10:52

Е това е разликата между свободния свят и великите държави северна корея и русия.

2099

2

Mateevk

07.12 2023 в 08:33

Не мога да повярвам! В Северна Корея не са ли всички сити и честити и впрегнати в общонародното дело за производство на снаряди за украинския фронт? Нали вече са част от полюса на Путин.

345

1

Джендо Джедев

06.12 2023 в 23:09

Какви ли не чудеса правят хората, за да напуснат райски соц-кътчета като Куба и Кимландия... Скоро ще почнат да правят същото и от Рашка. Не че досега не духваха от тоя рай на всички райски места, ама поне не го правеха в кофи, легени и чували.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика